Moeilijk lekker weer dit weekend – Tien spots om buiten te chillen in Groningen

Noorderplantsoen 1 22/7

Jawel, jawel, het is zover: lente incoming! Aankomend weekend geven de weergoden hun zege aan Groningen en kan er weer volop buiten gechilld worden. Van terras tot plantsoen, dit zijn tien spots om het voorjaar in te luiden.

Korte rokjes, kleine broekjes, gespierde kuiten en blote schouders. Dat wordt weer scheren, harsen en epileren. Of niet natuurlijk. Lekker laten woekeren, is natoer. Hoe dan ook: de hormoontjes gieren door ’t lijf en lentekriebels laten diverse lichaamsdelen tintelen en sidderen. Grrrrrr.

Met als voorlopig hoogtepunt: dit weekend. Dan tikt het kwik bijna de twintig aan en wordt het overwegend zonnig in Groningen. De hoogste tijd voor buitenchillings. Dat kan prima in Stad, want toffe spots genoeg. Moeite om een keuze te maken? Check dan vooral de tien suggesties hier beneden. Alsjeblieft.

1. Het Noorderplantsoen

Noorderplantsoen cleanPicnic

Inkoppertje, we know. Daarom stipt Het Noorderplantsoen op nummer één, ook al zijn de plekjes op willekeurige volgorde. Het stukkie groen is nou eenmaal toevluchtsoord en favoriet van velen. Van studenten die er een balletje trappen met bier, wijn of een jointje, tot barbecueënde Stadjers en koters die levensgevaarlijke capriolen uithalen in dat grote, rode touwending. Het Noorderplatje is van iedereen.

En al moeten de meeste bomen nog wat groener worden, het is er nu al prachtig. Komt door al de krokusjes en winterklokjes die de grasmat uitschieten. Die weten ook what’s up. Kortom: het wordt komende zaterdag en zondag vast gezellig druk op een van de mooiste lappen grond van Grunn.

2. Stadsstrand

DOT Groningen

Het stadsstrand is een belachelijk groot succes, aldus iedereen. Daarom is het vorig jaar zelfs twee keer zo groot gemaakt en wat blijkt? Beste idee ooit. Er hoeft namelijk maar één zonnestraaltje de Groninger grond te raken en men zit er met z’n gat in het zand, op de grassige kade of iets verderop bij DOT op het terras. Goed toeven daar.

3. Hoornse Pis

Behoefte om je kop leeg te maken? Ga vooral naar de Hoorne Pis. Die heet natuurlijk niet echt zo, maar sinds Rooie Rinus en Pé Daalemmer er een liedje over maakten, heeft het meertje een permanente bijnaam. Tot je middel erin, en het dan laten lopen. Vandaar. Haalt niet weg dat het er heerlijk is. Weg van alle fietsers, shared spaces en bussen in je nek. Rust…

4. Terras

Misschien een open deur, maar alsnog prima advies: pak een terrasje. Van het pittoreske binnenpleintje van Block & Barrels, tot struikelen over borrelend volk aan het Poeleplein, er is bijna voor elke inwoner van Stad wel een stoeltje beschikbaar. En wil je nou echt wegfikken, check dan of er bij de Uurwerker of de Pintelier plaats is. Daar zit je lekker uit de wind.

Vind je een briesje niet erg? Dan is een van de terrassen aan het Schuitendiep of Lage der A wel dé plek voor een witbiertje of een belachelijk groot glas rosé.

5. Stadspark

Foto Stadspark: Irene Kelder

Een waar Hardloop-Walhalla, de skeeler-hemel en bootcampparadise, het Stadspark voorziet in vele behoeften. Zo is het ook een prima bestemming voor mooiweervolk. Het is er namelijk een stuk rustiger dan in het Noorderplantsoen, maar qua afstand weer aantrekkelijker dan de Hoornse Plas. Een mooie tussenoplossing. Krat pils erbij, picknick-mand met lekkers en goan!

6. De waterkant

Breed begrip, de waterkant, maar we bedoelen natuurlijk niet op het aanrecht naast de gevulde gootsteen. Eerder de kades van onze prachtige Diepenring. De gracht rond het centrum van Groningen is namelijk rijk aan geschikte plekjes om je benen te laten bungelen en een fles pils open te trekken.

Helemaal zen worden? Ga bootjes kijken bij het Hoge- en Lage der A. Beetje zwaaien en af en toe een welgemeend ‘Moooooi‘ naar het botenvolk roepen. Niks relaxter dan dat.

7. VVV-kantoor

VVV Groningen 5

De een vindt het een doorn in het oog, de ander… ook. Ja, mooi is anders. Toch zijn we inmiddels best gehecht geraakt aan het tijdelijke VVV-gebouwtje, want de trappen op de zijkant fungeren als perfecte uitkijkspot over de Grote Markt. Helemaal met een puut patat van de Belg zit het als ’n tiet.

8. Blauwe bankjes

Menig gepokt en gemazeld jointjesroker kent de blauwe bankjes wel. De waterkant tegenover de Oosterhaven is een felbegeerde plek van scholieren, studenten en Stadjers, en dan met name het soort dat wel houdt van een snaak op z’n tijd. Dat kan daar namelijk prima. Minpuntje: ook gespuis komt er graag en dan niet voor een onschuldige saladesigaret.

9. De Prinsentuin

Foto geleend van Trip Advisor

Binnenkort komt Koning Willy eem buurten. Gezellig, ja. Maar wist je dat de Oranjes vroeger wel vaker op de koffie kwamen in Stad? Het Prinsenhof, een statig gebouw in de binnenstad, is daar nog een overblijfsel van. Daarbij hoort de Prinsentuin, een toonbeeld van prachtige tuinarchitectuur waar het door de omheining eigenlijk altijd windstil is. Kortom: een gouden en koninklijke tip.

10. Martinikerkhof

Aan de voet van de Oude Grijze ligt het Martinikerkhof. Ooit een plein en zelfs een parkeergarage, tegenwoordig een aandoenlijke en groene stek met bankjes om te chillen. De spot is met name populair door de centrale ligging en aanwezigheid van zowel zon, als schaduw. Beetje jammer: ook klaplopers en ongure types crashen regelmatig in de centrale stadsoase.

Heb je zelf nou betere suggesties? Laat het weten in de comments op Facebook. En tag eem je rosé- of witbier partner en laat weten dat het tijd is voor lente-vibes aankomend weekend.

Ga het gesprek aan ( comments)

Psst, hier is meer afleiding: