Tien speciaalbiercafés in Groningen – Bier zat in Stad

speciaalbiercafés

Speciaalbier op elke straathoek, dat is Groningen. Zo’n beetje elke kroeg heeft wel wat aanbod, maar sommige mogen zich tot de échte speciaalbiercafés rekenen. We hebben er tien voor je verzameld.

Want bier en Groningen, dat zijn twee handen op een buik. We houden hier wel van een natje en als kroeg kun je tegenwoordig niet meer wegkomen met alleen bav of heinies. Is niet speciaal genoeg. De liefhebben wil minstens kunnen kiezen uit vijftig soorten. IPA’s, Triples, lokale rakkers, uitheemse soorten en ga zo maar door.

Gelukkig heeft zelfs de doorgewinterde gerstenatslurper een goeie aan Stad. We hebben namelijk zat keus wat betreft speciaalbiercafés. Daarom van ons voor jullie: tien keer speciaalbier drinken in Groningen.

MOUT


Is net een jaar open, maar nu al een goede naam in Stad. Komt omdat er gewoon een hele goede ambiance hangt, ze tien bieren op tap hebben en nog eens 40+ op fles. En alles van eigen bodem. Ja, ja, alleen Nederlands bier. Maar genoeg om even mee vooruit te kunnen. Bovendien is Proeflokaal Mout gevestigd in een prachtig Jugendstil pand en heeft het een jaren 20/30 sfeertje. Heel fijn.

Chaplin’s Pub

We blijven even op het Zuiderdiep en gaan naar Chaplin’s Pub. Heeft ook een zeer groot aanbod speciaalbieren, sommige op tap, een hele hoop op fles. Al vanaf 1996 is het goed toeven bij de Chap. Of je nou op het terras zit met een knoepert van een witbier, of met je IPA in het rookhok zit te lullen met een van de vele internationals die er komen. Iedereen voelt zich er thuis, want altijd gezellig.

De Toeter

Foto: smaak van stad

De Toeter is een begrip in Stad. Al dertig jaar zelfs. Wat ooit begon als een muziekcafé, is uitgegroeid tot supertoffe toko voor speciaalbier, whiskey, pubquizzen en een van de mooiste terrassen van Nederland. Niet gek dat zowel Stadjers als studenten graag een pintje drinken bij De Toeter. Meestal meer dan eentje. Prima, want ze hebben maar liefst negentien taps en meer dan 160 bieren op fles. Goeiemorgen.

De Koffer

Ietwat uit het centrum, maar juist daarom zo gezellig. De schildersbuurt is een bonte verzameling van volk en de drietand-splitsing bij de Nieuwe Blekerstraat het epicentrum ervan. Midden in die gezelligheid staat De Koffer.

Met tien bieren op tap en meer dan genoeg op fles, verdient ook dit café een plek op de lijst. Maar met quizzen, mosselavonden en andere speciale gelegenheden is De Koffer veel meer dan een speciaalbiercafé alleen. Kortom: dikke aanrader voor lui die die normaal gesproken alleen in het centrum een biertje doen.

De Singelier

In het diepe Zuiden, op de kruising van de Coendersweg en Helperbrink ligt café De Singelier. Misschien niet de eerste keus als je in Stad woont, maar zeker de moeite waard om eens naar Helpman af te reizen. Schijnt nogal gezellig te zijn daar. Studenten, mafkezen en stamgasten. Iedereen is welkom.

Bovendien heeft De Singelier een Meesterschenker achter de bar staan. Dat is de aller, aller, allerhoogste titel die je kunt halen als bartender en daar zijn er maar zestien van in Nederland. Felix Huisken, eigenaar van De Singelier, weet dus alles van drank, is uitermate sociaal-vaardig en kan een hemelse bierproeverij samenstellen.

Reden genoeg om binnenkort met een groep vrienden en vriendinnen richting Helpman te fietsen, niet waar?

The Dog’s Bollocks

De hond z’n kloten, goeie naam, dat sowieso. Maar The Dogs is meer dan een naam, het is een zeer complete pub met veel bieren op tap en fles en een aantal andere publiekstrekkers. Zo is er regelmatig livemuziek, voetbal op groot scherm en workshops en proeverijen.

Enneh, eten? Dat hebben ze er ook. Vooral de burgers zijn beroemd in Stad. Tot voor kort kon je er een ‘Heart attack’ bestellen en de ‘Bulldog’ is met anderhalve kilo de grootste burger van Groningen. Dus ook een flinke bodem is zo gelegd in The Dog’s Bollocks.

De Pintelier

Ook De Pintelier moet genoemd worden. Is zelfs uitgeroepen tot een na beste biercafé van Nederland in 2016 door de Misset Horeca Café Top 100. Een beetje verscholen voor mensen die niet bekend zijn in Stad, maar door iedereen gevonden die opzoek is naar gezelligheid en bier. En dat bier is bij De Pintelier allemaal afkomstig uit België, Duitsland of Nederland.

Grootste pluspunt: het rete gezellige binnenplaatsje, waar het zowel in de zomer, als in de winter goed toeven is.

Beer&

Dit is veruit de jongste telg van alle biercafés in Stad. Het café-restaurant bij het Noorderplanstoen is open sinds juli 2017 en brengt een fris concept naar Groningen. Bij elke lunch, diner of borrel, zoeken ze een passend biertje voor je uit. En los daarvan: de biertjes die ze op fles hebben, zijn anders dan anders en daarom allemaal de moeite waard.

Beer& is niet tot heel laat open, maar wel een hele goeie plek voor een hap en een pint. Kan je altijd daarna nog door in ’t stadje.

Harbour Café

Het Harbour Café heeft maar liefst 27 bieren op tap. En die kan je, als je wil, allemaal op een avond proeven. Maar beter doe je rustig aan en kom je gewoon vaker terug. Hoe dan ook: de keuze is reuze en de tent zit op een heel tof plekje bij de Oosterhaven. Beetje voorzichtig doen dus, als je naar huis loopt na een aantal biertjes.

Je kunt er trouwens ook prima je eten, zowel lunch als diner. Maar vooral vanwege het vloeibare goud is het café zeker een must-try.

Oblomov

Oblomov bevindt zich midden in het hart van de Groninger uitgaansnacht: de Poelestraat. En dat maakt het speciaalbiercafé een van de meest logische keuzes om je borrelnacht mee te beginnen. Hoewel, de borrelbar is tot laat open, dus afsluiten kan er ook prima. Met twintig bieren op tap en nog zat op fles, is de Oblomov prima terrein voor de echte bierofiel. Beetje druk soms, maar wel gezellig.

Zijn we er nog een paar vergeten? Dat kan gebeuren, maar vul gerust aan in de comments op Facebook. Kun je direct even aangeven waar en met wie jij het liefst je pilsje doet.

Foto’s: geleend van de Facebookpagina’s van alle cafés.

Ga het gesprek aan ( comments)