Tien spots in Groningen om te chillen als de lente losbarst

DOT Groningen

Volgende week barst de lente in alle hevigheid los. Volgens Harma Boer en Piet Paulusma schiet de temperatuur in Stad door richting de magische twintig graden. Ook onze eigen weerman, Alfred Scholtens, voorziet een week met mooi weer. Perfect om buiten te chillen, maar waar dan?

1- Noorderplantsoen

Kunnen we niet omheen. Het Noorderplantsoen is de ultieme chillplaats voor heel veel Stadjers en studenten. Zodra de zon schijnt en het boven de tien graden is, stroomt het park vol met jongeren. Beetje voetballen, barbecuetje aan, koelboxje vol bier en wijn, jointje erbij en chillen maar.  Met duizenden tegelijk als het even kan.

Noorderplantsoen cleanPicnic

2- Stadsstrand en Ebbingekwartier

Het is nog wat koud voor zwemmen, maar ook zonder een nat pak te scoren, is het goed toeven op het Stadsstrand. Zeker nu DOT de deuren heeft geopend. Beetje tafeltennissen of schaken met enorme stukken terwijl je een verfrissend bacootje wegtikt. Veel mooier wordt de lente in Stad niet. En als het langs het water nog wat te fris is, kun je altijd een plekje opzoeken op het aansluitende Ebbingekwartier om te chillen in het gras.

stadsstrand Groningen

3- Hoornse Pis

Eigenlijk heet het het meertje ten Zuiden van Stad de Hoornse Plas, maar door Rooie Rinus en Pé Daalemmer is het definitief in de volksmond veranderd naar Hoornse Pis. Ook hier geldt dat het nog een beetje koud is om te zwemmen, maar je kunt wel heerlijk chillen langs de waterkant, een beetje weg van de drukte in Stad.

4- Terras

Je struikelt over de terrassen in Stad. Nou ja, op sommige spots dan. Zoals in de Poelestraat, de Grote Markt en Zuiderdiep. Er komen nog een aantal nieuwe plekken bij. Zo heeft het Torenstraatje een vergunning gekregen om de hele straat vol te stampen met terras. Andere goede plekken om te terrasseren zijn bijvoorbeel Block & Barrels met een prachtig binnenhofje, De Uurwerker en De Pintelier met hun windvrije pleintje en wat te denken van de terrassen aan het Schuitendiep of het Lage der Aa? Relaxed hoor!

5- Stadspark

Iets verder van het centrum dan Noorderplantsoen ligt het Stadspark. Maar het is minstens zo’n fijne plek om zwoele lentedagen door te brengen. Met iets meer rust dan in het Plantsoen en ook met iets meer ruimte om ongegeneerd te vrijen in het gras. Verder kun je er net zoals in het plantsoen chillen, biertjes tikken, jointjes roken en een beetje mensen spotten.

Foto Stadspark: Irene Kelder

6- Chillen langs de waterkant

Groningen had heel veel grachten vroeger. Diepen worden die hier genoemd. Eigenlijk waren alle straten die afsluiten met ‘diep’ vroeger een gracht. Zuiderdiep, Damsterdiep, Boterdiep, Kattendiep en ga zo maar door. Tegenwoordig heeft Stad nog maar een rondje diep. Maar wel een verdomd mooi rondje. Met historische kades en prachtige panden waar de rijke geschiedenis van Groningen van de muren druipt. Zoals bij het Hoge en Lage der Aa. Langs de waterkant is het goed chillen, zeker met een biertje in de hand en zonnetje op je hoofd een beetje bootjes spotten. Meer is er niet nodig om gelukkig te worden.

7- VVV-kantoor

Er zijn amper plekken in het centrum waar jongeren massaal kunnen neerstrijken en chillen zonder verplicht een consumptie te nemen op het terras. Dat kan wel op de trappen van het VVV-kantoor op de Grote Markt. Daar zit het elke mooie dag dan ook stampvol met studenten en Stadjers. Eem naar de Apppie of de Aldie voor wat te zuipen en vreten en je vermaakt je voor een paar euro de hele dag op de Grote Markt.

Groningen trappen VVV-kantoor

8- Blauwe bankjes

Tegenover de Oosterhaven zijn de beruchte blauwe bankjes. Bekend onder scholieren, studenten en Stadjers die daar genieten van een jointje, een borreltje en het uitzicht over het water. Helaas ook ontdekt door junks en ander gespuis waardoor het niet altijd even gezellig is.

9- De Prinsentuin

Ooit kwamen de Oranjes graag buurten in Stad. Daar zijn nog de nodige overblijfselen van. Zoals het Prinsenhof, het statige gebouw waar de Stadhouders van Oranje resideerden, en aansluitend de Prinsentuin. Met in de tuin een van de mooiste zonnewijzers van Nederland. De Prinsentuin is een kleine oase van rust en tuinarchitectuur en -kunst in hartje binnenstad. Binnen de oude muren van de tuin is het ook nog eens windstil waardoor het nog behaaglijker is.

Foto geleend van Tripadvisor

10- Martinikerkhof

In de luwte van de Martinitoren ligt het Martinikerkhof. Ooit was het een plein en zelfs een parkeergarage. Tegenwoordig is het een park in hartje stad met genoeg gras en bankjes om te chillen. Voordeel is dat je zowel zon als schaduw hebt. Nadeel is dat junks en klaplopers ook graag crashen in het parkje.

Heb je spots die ook in dit lijstje moeten? Droppen in de comments is leuk. 

Ga het gesprek aan ( comments)