Tien zwemspots in en rond Stad om hittegolf des doods te overleven

zwemmen zwemspots Groningen Stadsstrand

Volgens de laatste weermodellen kan de temperatuur de veertig graden aantikken volgende week. Dat is echt monsterlijk heet. Klotsende oksels en studentenkamers veranderen in kassen waar je kuikens kunt uitbroeden of citroenen kunt kweken.

Zulke tropische waarden schreeuwen om siësta’s en verkoelings. Daarom nu tien plekjes waar het heerlijk zwemmen is en rond Stad. Heb je aanvullingen voor de naar lucht happende mede-Stadjers en studenten? Laat het weten in de comments. Behalve als je het plekje voor jezelf wilt houden natuurlijk. Dan moet je niks melden… sssssst! Wil je weten waar je juist niet moet zwemmen? Check dan dit artikel, joe!

zomer
Stadsstrand bij DOT

1 – Stadstrand bij DOT

Aan de rand van het centrum, op het Ebbingekwartier pal naast DOT, ligt het Stadsstrand. Ergens in 2016 is het voor 6.000 euro aangelegd en sindsdien is het een trekpleister van formaat. Elke zomerdag liggen honderden strandgasten te chillen op het zand. Muziekje erbij, wat vrienden om je heen, koud pilsje in de hand en af en toe een verfrissende duik nemen in het schone en streng gecontroleerde water. Wie doet je wat?

Stadsstrand bij Rebel Rebel – foto: Sjoerd Knol

2 – Stadsstrand op Suikerunie

Op het Suikerunieterrein heeft Rebel Rebel Hostel in april een stadsstrand aan het Hoendiep geopend. Twintig meter zand met hangmatten, een heuse beachbar, koude biertjes voor twee euro, bootje, een vlot om vanaf te springen en de aanstekelijke gastvrijheid van Rebel Rebel zijn puike ingrediënten voor de ideale strandmiddag. En ook nog eens op een van de meest bijzondere spots van Stad. * Water wordt niet gecontroleerd.

3 – Pssst Pssst Hoornse Plas

Hoornse Plas, of zoals het meertje in de volksmond heet: Hoornse Pis. Verstokte Stadjers zoeken er verfrissing, maar ook straatschoffies en heel veel studenten chillen bij de Hoornse. Op tropische dagen waan je je ergens in Zuid-Europa. Komt mede door de hoeveelheid hippe strandtenten. En dat allemaal op een half uurtje fietsen vanuit de binnenstad. En het is doorgaans blauwalgvrij, in tegenstelling tot het Paterswoldsemeer.

Zwemplekje bij Reitdiep

3 – Reitdiep

UPDATE 11-08-2020: Het is verboden hier het water in te gaan. De provincie roept op om absoluut niet op deze plek te zwemmen i.v.m. stroming, het gemaal en de sluis daar. Bovendien is het eilandje privéterrein van Rijkswaterstaat. Opdat u het weet.

Meer info

Het Reitdiep kronkelt vanuit Stad naar de Waddenzee. Vroeger was er zelfs eb en vloed in het centrum dankzij deze verbinding. Als je een klein stukje de stad uit fietst kom je uit bij de plek waar het Reitdiep kruist met het Van Starkenborghkanaal. Het is een idyllisch lapje groen aan de rand van de stad met schoon zwemwater omdat er stroming is. En het grote voordeel: het is er in tegenstelling tot Hoornse Plas en Papiermolen rustig.

Grunopark
Waterskiën bij Gruno Park

4 – Grunopark

Op een paar kilometer van Stad ligt het Grunopark. En daar is van alles te doen. Je kunt er kamperen, wat vele Stadse families doen. Maar je kunt er ook een middagje zwemmen. Het tofste is allicht de waterskibaan. Die is geschikt voor iedereen. Dus ook voor de nitwit die nog nooit op een wakeboard of waterski’s heeft gestaan. Zorg er alleen voor dat je niet in de tweede bocht valt, dan moet je heel ver teruglopen.

De Papiermolen in Stad

5 – Zwembad de Papiermolen

Na een grondige en lange renovatie waarin het zwembad bijna een jaar gesloten was, is de Papiermolen dit voorjaar weer open gegaan. En dat is maar goed ook. Want het is voor heel veel Stadjers en studenten sinds de bouw in 1955 de plek om verkoelings te zoeken. De Papiermolen biedt alles wat een buitenbad moet hebben. Zonnige weiden om op te rusten, meerdere baden om in te plonzen, glijbanen en horeca.

Zwembad Ten Boer

6 – Zwembad Ten Boer

Sinds de gemeentelijke herindeling is gemeente Groningen een openluchtzwembad rijker, namelijk die in Ten Boer. Dat is een alleraardigst zwembad met glijbanen, een diep en ondiep bad, duikplanken en grasvelden om op te zonnen. En dat op ongeveer 30 minuten fietsen vanaf Stad. In de zomermaanden kan het druk zijn in Ten Boer, maar doorgaans is het er wel ietwat rustiger dan bij de Papiermolen.

Recreatieplas Hoogkerk met dank aan Google

7 – Recreatieplas Hoogkerk

Oké, je ligt tussen de tokkies, maar je kunt er wel zwemmen in de geur van zonnebrandolie en gevulde luiers. Bedenk wel dat er amper schaduw van bomen en zo is. Dus zelf eem een parasol meenemen. Denk er ook aan dat er geen horeca is. Dus naast de parasol moet je zelf ook wat bier meenemen om goed te hydrateren, want dat is belangrijk tijdens enorme warmte. Voordelen: vlakbij Stad en mooi uitzicht op Stad.

Leekstermeer met Jacobsladder (jep, zo heet dat)

8 – Leekstermeer

Tussen Hoogkerk en Leek ligt het Leekstermeer. Dat meer is over het algemeen ondiep. Gemiddeld ligt de bodem een tot anderhalf meter onder het wateroppervlak. Her en der zijn uitschieters naar twee meter. Gevolg is dat er alleen maar kleine bootjes en surfers varen, in tegenstelling tot de Hoornse Plas waar je ook dikkere boten hebt. Langs de oevers zijn verschillende zwemplekken op 20 minuten fietsen van Stad.

Zwemveldje Garnwerd

9 – Garnwerd

Garnwerd ligt op dik een half uur fietsen van Stad. Maar dat is prima te doen, met name omdat de fietstocht door een van de mooiste gebieden van Groningen gaat. Namelijk het Reitdiepdal. De oude rivier meandert al duizenden jaar door de provincie en was voorheen de levensader van Stad. Tegenwoordig wordt het diep vooral gebruikt voor de pleziervaart en om te zwemmen. Dat kan bij Garnwerd erg goed met om de hoek prima horeca.

Strand van Schier – foto van VVV Schier

10 – Schiermonnikoog of Borkum

Schiermonnikoog en Borkum liggen verrassend dichtbij Stad. Vanaf de Martinitoren kun je met helder weer zelfs de vuurtoren van Schier zien. Er rijdt regelmatig een bus van Stad naar de haven in Lauwersoog, waar de boot naar Schier vertrekt. De boot naar Borkum vertrekt uit de Eemshaven en daar kun je tegenwoordig zelfs met de trein naartoe. Op de eilanden wachten enorme en aantrekkelijk stranden op duizenden badgasten.

Weer-update

Vanochtend lieten de modellen extreem tropische temperaturen zien die een aantal dagen zouden aanhouden. Er werd zelfs gerept over veertig graden in het Oosten van Nederland. Maar inmiddels zijn de weerkaarten iets gematigder. Het wordt nog steeds warm en zomers, en woensdag wordt zelfs tropisch, maar dik 35 graden wordt het volgens de laatste modellen niet. Maar ook die kunnen zo veranderen. Niks zo veranderlijk als het weer.

Blauwalg

En nog een advies: check voor het zwemmen de website zwemwater.nl. Daar kun je checken of jouw zwemplek nog blauwalgvij is. Doen, want veel populaire zwemspots kampen in de zomermaanden met blauwalg. De Kardingerplas is eigenlijk altijd gevuld met de blauwe algjes. Maar ook het Paterswoldsemeer had de vorige zomer te kampen met blauwalg en nu alweer, terwijl de echte zomer nog moet losbarsten.Psst, hier meer afleiding: