Tiende editie FUNKYBALLMEISTERSCHAFT ongekend succes: “Dit is het nieuwe bierpong”

Georganiseerde chaos op het speelveld

“Eins zwei drei FUNKYBALL!” klinkt het al van verre wanneer ik op een zonnige zaterdagmiddag aan kom fietsen in het Stadspark. Een eend kijkt verschrikt op en een verliefd stel zit op afstand hoofdschuddend de taferelen gade te slaan die zich op een grasveldje afspelen. Het blijkt FUNKYBALL te zijn.

De tiende editie van het steeds populairder wordende FUNKYBALL werd aangekondigd met een gedicht:

Het zonnetje schijnt weer
De lucht is blauw
Heb jij ook zo’n zin in het adten
Van een blik schultenbrau?

Voor de paar mensen die de afgelopen tien jaar onder en steen hebben liggen slapen in het kort de regels van FUNKYBALL:

Het veld

Het veld heeft een lange zijde van tien meter en een korte zijde van vijf meter. De teams staan tegenover elkaar achter de korte zijde. In het midden van het veld staat een PET-fles die voor circa 1/3 met water is gevuld.

De spelers

Elke speler heeft een vol blik bier (500 ml) voor zich staan voor aanvang van het spel. Op het moment dat het spel begint wordt deze pas geopend. De kleinste speler begint het spel.

Geconcentreerde ‘blikken’

Het spel

De bal (bestaande uit een ingetapete wc-rol) wordt richting de fles gegooid. Gaat de fles om, dan mag het werpende team beginnen met drinken. Het niet-werpende team moet zo snel mogelijk de fles overeind zetten en de bal achter hun eigen lijn zien te krijgen. Dit team mag hun eigen lijn pas passeren als hun tegenstander de bal heeft gegooid. Wanneer de spelers en de bal beide over hun eigen lijn zijn, én de fles overeind staat mag het niet-werpende team “STOP!” roepen. Op dit moment moet het drinkende team stoppen met drinken. Hierna mag het andere team een werppoging doen.

De winnaar(s)

Als een speler zijn biertje leeg heeft, dient hij deze omgekeerd boven zijn hoofd te houden. Deze speler staat nu buiten het spel. Als alle spelers uit een team klaar zijn heeft dit team gewonnen. De spelers uit het verliezende team dienen hun biertje direct op te drinken.

Aan de outfits ligt het niet

Dolle pret

De invoelende lezer zal het door hebben. Het was dolle pret in het Stadspark. Tijdens de partijen waren teksten te horen als: “Blik naar beneden,” “Eén team één taak,” “Gewoon grote slokken,” “Ik gooi pas goed als ik lam ben,” “Nieuw bier,” en “Wat gebeurt hier.”

Voor de winnaar(s) staat ‘De Gouden Slokdarm ’21 klaar

Onvergetelijk

Voor wie er bij waren was het onvergetelijk. Al zullen de meeste deelnemers zich weinig herinneren. Gelukkig hebben we de foto’s nog. Zo lijkt FUNKYBALL aan een opmerkelijke opmars bezig te zijn in Groningen. De organisatie hoopt dat velen hun voorbeeld zullen volgen: “Winning is drinking,” is het antwoord op de vraag deze nieuwe tak van sport samen te vatten. En zo is het.

Alle deelnemers werden vooraf negatief getest op corona

Psst, hier meer afleiding: