Tim van Dagelijkse Standaard snapt er helemaal niets van

aardbevingen Tim Dagelijkse Standaard

Even een bak met gal spuwen op de Dagelijkse Standaard, en in het bijzonder vol in het gezicht van Tim Engelbart, redacteur bij de zogenaamd scherpe internetsite. Leidenaar en zelfverklaard liberaal Tim schrijft namelijk dat Groningen jankt om microscopische scheurtjes en: “Groningers blazen de schade tot belachelijke proporties op.”

De letterdiarree van Tim, waarin hij niet geremd wordt door enige kennis van zaken en vooral zijn eigen domheid een plek geeft, in plaats van de realiteit ventileert, kun je lezen in het artikel ‘Drill, baby, drill. Meer gas en minder aanstellerige Groningers, graag!‘. Sikkom is zo vrij enkele van zijn aantijgingen, beweringen en uitingen van Randstedelijke achterlijkheid uit beide artikelen te quoten en te weerleggen.

Quotes van Tim deel 1

“Het wordt eens tijd op te houden met al dat gepamper van kleinzerige Groningers. De gaskraan moet gewoon wagenwijd open blijven staan.”

“De Tweede Kamer is hiermee niet zo ondankbaar als de Groningers zelf, die allerlei verhalen over ‘schade’ tot belachelijke proporties opblazen. Want schade? Schade?! Stel je niet zo aan man. Wie een beetje google’t op de schade die aan huizen wordt aangericht – kennelijk veroorzaakt door gasboringen – dan lig je meteen in een deuk.”

“Het dichtdraaien van de gaskraan is dus onnodig en schreeuwend duur. Gewoon even doorbijten, dus. Die paar microscopische scheurtjes in de muur overleven jullie heus wel.”

Tim heeft niet goed opgelet bij journalistiek

Tering Tim, hoeveel domheid kun je opschrijven binnen paar zinnen. Je bent journalist, zeg je zelf. Prima, maar les twee op elke journalistieke cursus leert dat Google geen bron is. Zeker niet een snelle speurtocht op de zoekmachine.

Potdomme, je hebt een paar minuten op Google gezocht en je komt met dergelijk verregaande onzinconclusies. Kom een keer naar Groningen. Sikkom nodigt je uit, regelt koffie en een rondgang langs de ellende in Stad, maar vooral in Ommeland.

Ga maar eens slapen in een zwaar gestut huis, waarvan je weet dat die misschien de volgende aardbeving niet overleeft. Of woon een half jaar samen met een van de duizenden gezinnen die straks in een noodwoning zitten, omdat hun woning niet is opgewassen tegen de gaswinning en van de grond af opnieuw, rond een stalen skelet, in zes maanden moet worden opgebouwd.

Of stuur je kind naar school in Bedum, een school die net zo afgekeurd is als de scholen in Loppersum, die inmiddels gesloten zijn. Simpelweg omdat de kans groot is dat ze instorten bij een beving van 3,9. Nog een geheimpje, zulke bevingen heeft het gebied al gehad. En ze komen weer, dat is zeker. En ze worden heftiger, dat is ook zeker met het beleid van Kamp.

Want die zogenaamde rem, die Kamp als eerste minister in de geschiedenis intrapt, waar je lovend over pent, is geen rem. Dat is alsof je met 120 op een langzaam rijdende file inrijdt en teruggaat naar 90 per uur. Lees je in kerel, verdiep je in de materie, verrijk je kennis over het probleem, dat voorkomt dat je jezelf grandioos voor lul zet.

De correlatie tussen bevingen, gaswinning en scheuren in huis, die jij kennelijk in twijfel trekt, is aangetoond door tientallen wetenschappers. Het is een niet te weerleggen feit. Je zou net zo goed kunnen schrijven dat de aarde plat is. Dat zeeën zoet zijn, dat sneeuw bruin is. Dat had, nee, dat moet je weten als je als journalist over dit onderwerp schrijft.

Dan heb je het over doorbijten en we overleven het wel. Die snelle speurtocht heeft je helaas niet met de neus op de feiten gedrukt. Feit is namelijk dat de kans op een grote, vernietigende klap groot is. Dat verschillende belangrijke onderzoeken wijzen op het risico van aardbevingen tot voorbij 5 op de schaal van Richter. Tim, dan stort de boel hier in. Dan kan het leger aan het werk, met speurhonden om nog wat leven te vinden onder ingestorte scholen en huizen.

Tim heeft met zijn onnozele geest internet kennelijk nog niet genoeg vervuilt. Hij is na het lezen van de claim, die Imca Marina bij de NAM heeft ingediend weer in de pen geklommen en komt in het artikel ‘Riant Gronings buitenhuisje opknappen op kosten van de belastingbetaler‘ onder andere met deze quotes op de proppen:

Quotes van Tim deel 2

“Tussen de mensen die daadwerkelijk een paar bakstenen opnieuw hebben moeten inmetselen of een deur hebben moeten herplaatsen zitten ook een hoop charlatans.”

“Dit geld komt natuurlijk niet van de overheid, maar van u en mij. Imca Marina probeert haar huis dus op onze kosten te verbouwen. Daar moeten we wat van vinden.”

Tim snapt er helemaal niets van

Vast en zeker zitten er mensen tussen die onterecht schade claimen. Maar dat doet niets af aan die tienduizenden huizen met bewezen schade. Want volgens experts kun je bevingsschade heel makkelijk onderscheiden van gewoon een paar scheurtjes.

Sterker: er zitten heel veel gezinnen al jaren gevangen in procedures terwijl hun huis niet veilig is. Tegen die mensen zeg jij: “Hou je bek te zeiken. Je krijgt helemaal niets van mijn belastinggeld, we gaan het eerst nog veel verder onderzoeken.”

Geen idee of Imca’s boerderij verzakt is door gevolg van bevingen, zou best kunnen, sinds het begin van de boringen wordt daar namelijk al voor gewaarschuwd. Dat heb je waarschijnlijk niet onder ogen gehad tijdens je grondige journalistieke speurtocht, euh paar miuutjes op Google, maar daar gaat het niet om. De pijn zit in het eerste gedeelte.

Weet je wel Tim, dat Nederland zo welvarend is dankzij het gas in Groningen. Dat jouw studie, jouw luxeleventje voor een groot deel wordt mogelijk gemaakt door de tikkende bommen in Groningen? Dat de Randstad één van de rijkste gebieden ter wereld is dankzij de ellende waar Groningen nu in zit? Dat slechts één procent van de opbrengsten (sinds een paar jaar nog maar, daarvoor was het 0,25 procent) terugvloeit naar Groningen? Dat je zonder de honderden miljarden uit Groningen veel meer belasting in je leven moest betalen?

Weet je ook dat bij de jaarlijkse scan van de EU naar rijkste regio’s in Europa, waarop Brusselse subsidies worden verdeeld, Groningen in de top 5 staat? Nee, verbazend hè. Oost en Noord Groningen behoren tot de armste delen van Nederland. In de stad Groningen leeft twee op de vijf kinderen onder de armoedegrens, behalve Rotterdam doet geen stad dat 050 na. Hoe de neuk taxeert de EU ons dan als één van de rijkste regio’s van Europa?

Omdat alle gasbaten op het conto van Groningen worden geschreven. Daarmee lopen Stad en Ommeland miljoenen, misschien wel honderden miljoenen (onderzoek loopt) euro’s aan subsidie mis. Knaken die hard nodig zijn in het de hele regio. Om armoede aan te pakken.  Geld dat nu naar onder andere de Randstad gaat. En zo wordt de provincie al jaren op rij dubbel genaaid door onwetende journalisten , sukkeltjes als jij en door politici, die jij op een voetstuk plaatst.

Nogmaals Tim, Sikkom nodigt je uit om naar Groningen te komen. Misschien dat het je ogen opent. Want je bent ziende blind en dat is een fucking slechte eigenschap voor een journalist. Voor een politieke loopbaan bij de VVD is het echter een vereiste, misschien ligt daar je toekomst wel. Maar waarschijnlijk reageer je niet. Ziende blind, horende doof, het zal wel niet doordringen tot in het veilige Leiden.

Door: Willem Groeneveld

Psst, hier meer afleiding: