Tipje voor Friezen in Groningen: verberg je pompebled

sticker Friezen Groningen

Gewoon eem een gratis tipje voor Friezen in Stad: laat je bolide of fiets niet onbeheerd achter als er ergens een pompebled op pronkt. In het minste geval wordt ‘ie volledig overplakt met Groningen-stickers. Maar erger gebeurt ook.

Afgelopen weekend dropt Froukje (komt uit Friesland, maar woont al wat jaren in Stad) haar auto in de buurt van de Waterloobar. Toch wel een bekende FC-kroeg. Weet Froukje ook. Maar boeien. Totdat ze een dag later weer bij haar wagen komt. De Friesland-sticker op de bumper is amper zichtbaar meer. Weggevaagd door een stuk of wat Groningen-plaatjes.

Onschuldig, maar gebeurt ook anders

Ze kan er wel om lachen. Op Facebook pent ze: “M’n waggie is gesaboteerd! #grunn #fryslan #parkerenvooreenvoetbalkroeg #cantyoujustloveboth?” Maar dat laatste kan eigenlijk niet. Rationeel wel. Maar het zijn emoties, instinctief en niet te temmen. Plus: Froukje komt er nog genadig vanaf. Het gaat er ook weleens wat minder lief aan toe. Zo gaat de vriendin van een Heerenveen-supporter een paar jaar geleden een dagje shoppen in Groningen.

Haar vriend waarschuwt nog om het Heerenveen-vaantje achter het raam weg te halen. Maar dat is ze glad vergeten als de binnenstad van Groningen lonkt. Resultaat: baksteen door het raam. Op het forum van Heerenveen spreekt de Fries zijn afschuw uit: “Het is weer raak. Mijn vriendin gaat een dagje shoppen in Groningen, vergeet het vaantje en mijn ruit is aan diggels.” De nijd gaat zelfs zover dat vogels in Groningen hebben het niet zo op Friezen.

Groningen de koningen, ook voor Friezen

Een tijdje geleden pleegt een vogel in Groningen een zelfmoordaanslag op de spelersbus van Heerenveen. Het sentiment is aan de Friese zijde overigens net zo. Alleen wat gemoedelijker. Ook wel een beetje het verschil tussen het platteland en de stad. En ach, een beetje rivaliteit hoort erbij. Zonder wrijving geen glans. Het is, zoals geschreven, puur sentiment. In alle eerlijkheid zijn Froukje en ik het erover eens dat Friezen Groningers meer op elkaar lijken, dan ze willen toegeven.

Sterker: er is zelfs meer dat Friezen en Groningers verbindt, dan dat hen scheidt. Zo gaan ook Friezen massaal naar Groningen om goed te shoppen, om echt leuk op terrasje te zitten, om bruut te stappen tot eerste trein weer terugrijdt, om naar de bios te gaan of om te studeren en zich hier te nestelen. En mede hierom gewaardeerde Fries, opdat u het weet: wees welkom, maar verberg je pompebled in Groningen als je pompebled je lief is. Het kan werken als een rode lap op een stier.

Ga het gesprek aan ( comments)