“To Ikea on a bicycle – I want to move to Groningen!!”

Koningsdag Groningen

Collega L. heeft Facebook Live ontdekt. Het is een hobby geworden, zegt ze. Ik vrees dat het een verslaving is geworden. Uren kijken naar wildvreemde Facebookers die hun nagels lakken of in een absurde Oostblokomgeving biertjes drinken.

L. kan zich er in verliezen. En ze steekt mij aan. Gisteravond heb ik zeker een uur gekeken naar Facebook Live. Naar een uitzending van Groningse filmmaker Ismaël Lotz die regelmatig Facebook Live doet en de kijkers betrekt in zijn show. Hij babbelt over zijn nieuwe film Who is Alice, en onderhoudt vriendschappen met Facebook Live. Best leuk en onderhoudend.

Een andere maat in mijn lijst zendt bijna 24 uur per dag uit. Een tijdje geleden is hij begonnen met zichzelf opnemen terwijl hij zingt en die filmpjes plaatst hij dan later op Facebook. Tegenwoordig doet ie het live. Beetje smartlappen. Beetje kwalmen over voetbal en zeuren over zijn buren die last hebben van het gezang. En peukjes roken. Heel veel peukjes roken. Kan ik veel te lang naar kijken, ondanks, of misschien juist wel omdat het nergens over gaat.

Eindeloze zee van niets

Er is een eindeloze zee aan niets toevoegende filmpjes op internet. Live of niet. Kijken lijkt bijna de ultieme vorm van onthaasten. Weinig ontspannender dan staren naar andermans verveling. Hoewel op den duur wel het geweten begint te knagen. Een boek lezen is allicht zinvoller. Een biertje drinken met vrienden zeker. Of werken. Maar toch blijven kijken en verder speuren, zoeken naar filmpjes met iets meer inhoud, die over Groningen gaan bijvoorbeeld.

Als je ‘Groningen’ intikt op YouTube komt er een waslijst aan filmpjes bovendrijven. Veel shopblogs, maar ook video’s over Groningen fietsstad en twee Duitse gasten die een dagje Stad doen en daar vol lof over gesynchroniseerd vloggen. Daarom een beknopt overzichtje met een paar YouTube-pareltjes en -stronthoopjes over Groningen.

1 – Groningen Hotspots + Shopblog van Teske de Schepper – 53.766 weergaven

Teske is een Amsterdamse meid die voor haar vlog in haar eentje naar Groningen gaat om te shoppen en de stad te bekijken. Ze vindt het spannend, helemaal alleen zo ver van Amsterdam. Maar zodra ze de trein uitstapt wordt ze verliefd op Groningen. Ze bezoekt wat bijzondere winkeltjes, lult honderduit over kaartjes, boekjes, spulletjes voor in huis en hoe awesome al die winkeltjes in Groningen wel niet zijn. Tijdens de 13 minuten durende video vertelt ze 187 keer dat ze verliefd is geworden op 050. “Superleuke stad waar ik heel erg ben geslaagd. Zeker een aanrader. Jammer dat het zo ver van Amsterdam ligt.”

2 – Groningen: The World’s Cycling City van Streetfilms – 87.965 views

Echt een geweldige docu van een stel New Yorkse tv-makers over Groningen fietsstad. Hoe kan het dat in Groningen zoveel mensen fietsen? Hoe is dat historisch zo gegroeid? Hoe wordt de infrastructuur daarop aangepast? Welk effect heeft het verkeerscirculatieplan gehad op de binnenstad en de mensen? En meer van dat soort vragen worden beantwoord door Stadjers, experts en hoogleraren. Resultaat is een goed, relevant, inhoudelijk en feitelijk correct document over Stad, waar je als Stadjer pardoes weemoedig van wordt. Vooral als je de veelal Amerikaanse reacties onder de video leest, een kleine bloemlezing:

“This is the future of all the cities in the world. Cities are for people, not for (parked) cars.”

“I want to move to Groningen!!”

“To IKEA on a bicycle…..”

“Can only dream of this!”

“This creates a happy, healthy, fit and low enviromental impact civilization, wish all cities were like this.”

“There is also less background noise in the city due to less car traffic and less polution! Best city planning ever.”

3 – Gek doen in Groningen van Ik vrouw van jouw – 24.611 views

Echt werkelijk geen idee waarom bijna 25.000 mensen naar dit filmpje hebben gekeken. Twee meiden die door een hotel worden uitgenodigd om Groningen te bezoeken. Het begint al dramatisch. “Ik ben vroeger een keer in Groningen geweest, oh nee, dat was Leeuwarden.” Leeuwarden verwarren met Groningen, amai. Maar goed, de meiden gaan naar Stad en maken een video die werkelijk nergens over gaat. Ze hebben een hotelkamer met bad en uitzicht op de snelweg. Ze ergeren zich, shoppen wat, maken zich mooi en meer niet. En toch 25k kijkers en veel duimpjes omhoog. Hoewel onbegrijpelijk, kijken naar niets is kennelijk rustgevend. Zeker als dat niets zich afspeelt in Groningen. Enige hoogtepuntje van de video is Frans. Blijft een eindbaas.

4 – Shoplog Primark Groningen van Ciska Lala – 2160 views

Ongelooflijk: de Primark is nog maar net open in Stad en nu al struikel je over de vlogs op YouTube over de nieuwe winkel. Tientallen meiden zijn naar de opening geweest, nemen de 50 euro shopbon van Primark gretig in ontvangst en lullen vervolgens heel YouTube vol met lieve en aanstekelijke woorden over de Primark. Alleen maar de rode loper en pure aanbidding. Alsof het een God is. Het filmpje van Ciska Lala is daar geen uitzondering op, met het enige verschil dat deze nog best grappig is. Want Ciska doet Groningse accentjes na in de video en dat doet ze hilarisch.

5 – Groningen Top 5 | Travel Guide | Must-sees for your city tour van The Travellers – 2805 views

Twee Duitse gasten die een top vijf van Groningen maken. Het is dan ook echt een heel Duits filmpje over Stad geworden. Want de dudes spreken Duits, maar voor de internationale markt hebben ze het nagesynchroniseerd in Engels en dat alleen al klinkt zo fout dat het filmpje grappig is ondanks weinig inhoud.

En dan is het ineens drie uur in de nacht. Lig ik al bijna drie uur non-stop absurde, stomme, totaal niet grappige, of laat staan relevante filmpjes te kijken. Af en toe een pareltje, of een leuk stukje, maar over het algemeen een immens moeras van videodrek. En toch blijven kijken. Kak. Ik heb ook een nieuwe hobby.

Door Willem Groeneveld

Psst, hier meer afleiding: