Toonaangevend en iconisch reisbureau Kilroy voor avontuurlijke jongeren en studenten verdwijnt uit Gronings straatbeeld

Michel is nog alleen over. Kilroy Groningen is bijna verleden tijd.

Ontstaan in een tijd dat de vliegtickets nog met de hand beschreven werden. Met een uniek reisaanbod. Naar Kilroy ging je niet voor een stedentrip Barcelona. Computer says no. Maar een tripje naar de Zuidpool? Hiken in Iran? Dan was je bij Michel ter Borg aan het goede adres. Was. Want Kilroy is na negentien jaar in Groningen verleden tijd.

Met enige weemoed en lichte emotie kijkt Michel om zich heen. Het pand van Kilroy op de hoek van de Broerstraat en Oude Kijk in ’t Jatstraat is geen reisbureau meer. Het is nu een zo goed als lege ruimte. Verf bladdert van de muren. Op een laptop handelt Michel de laatste mails af.

Andere culturen

Kilroy, van oorsprong een Scandinavisch reisbureau, kent haar oorsprong vlak na de Tweede Wereldoorlog, weet Michel mij te vertellen. “De oprichters vonden dat het na de oorlog tijd was om de wereld te veranderen. Jongeren moesten de planeet gaan ontdekken. Andere culturen leren kennen en meer begrip voor elkaar kweken. Vanuit die passie doen we nog steeds ons werk. We zijn ware liefhebbers van reizen.”

Voor de goede orde. Kilroy is niet failliet. Helaas werd van hogerhand wel besloten de vestigingen in Groningen en Den Haag voorgoed te sluiten. “Honderd procent de coronacrisis. Bij ons boek je de echt verre reizen. Backpacken in Nieuw-Zeeland en Australië. Dat werk. Die landen gaan pas ergens in 2022 weer open. Voor ons dramatisch.”

De rasechte Groninger en zijn collega’s hebben de afgelopen negentien jaar veel zien veranderen. “Toen we hier begonnen was het nog uitgestorven. Er was nog geen daghoreca en er liepen nog lang niet zoveel studenten rond. Nu is het hier een gekkenhuis.” Kilroy ligt inderdaad precies op de looproute Academiegebouw-Harmoniecomplex. Tienduizenden jongeren en studenten boekten er hun verre reizen. Soms boekten ze in een tussenuur spontaan een reis.

Bittere pil

Voor Michel is de sluiting een bittere pil. “Ik ga aan de slag op onze locatie in Utrecht. Vanuit Groningen. Want ik wil hier niet weg. Weet je, Ik zou overal op de wereld kunnen wonen. Maar in Nederland is er maar één plek. Dat is hier. Wij blijven online en vanuit Utrecht en Amsterdam mensen helpen die niet mainstream willen reizen. De jungle van Costa Rica, Alaska, Turkmenistan of de Trans-Siberische spoorlijn.”

Thuis kan Michel de sluiting wel relativeren. Bovendien behoudt hij zijn baan. Enkel niet in zijn geliefde stad. “Hier ligt zoveel geschiedenis. Toch denk ik dat er een revival van reisbureaus zal plaatsvinden. Voor wanneer je buiten de gebaande paden wil reizen. Deze zomer kan je met ons bijvoorbeeld naar Albanië. En dat wil je zien!” Kilroy is weggerukt uit het stadshart van Groningen. Maar zoals dat gaat bij reizen: de herinnering blijft.

Het iconische logo van Kilroy is in Groningen verleden tijd
Psst, hier meer afleiding: