Trap er niet in: Kamers.nl en Huurwoningen.nl verneuken de boel

Screenshot van Huurwoningen.nl

Screenshot van Huurwoningen.nl

De nood onder studenten en starters op de woningmarkt in Groningen is hoog. De stad groeit harder dan er gebouwd wordt, waardoor vraag en aanbod uit balans zijn. Dat is een heerlijk speelveld voor malafide ondernemers als Huurwoningen.nl en Kamers.nl.

Als je echt graag bij pa en ma weg wilt, of met je partner wilt samenwonen, en je kunt via de normale wegen niet een woning bemachtigen (wat logisch is in Groningen), dan word je op Facebook geconfronteerd met heel veel aanbieders. Mark Zuckerberg weet namelijk dat jij zoekt naar een huisje en dropt dus advertenties van onroerend goed op jouw tijdlijn.

Listig trucje om geld af te troggelen

Daar maken Kamers.nl en Huurwoningen.nl erg handig gebruik van. Ze hebben samen al meer dan 75.000 volgers op Facebook door heel Nederland. Ook in Groningen zijn ze groot (34 kamers en 127 huurwoningen nu) en komen ze om de haverklap voorbij op tijdlijnen. De consument wordt met mooie foto’s van puike panden gelokt naar de ‘gratis’ website om daar erachter te komen dat je moet dokken.

Als je niets betaalt, kun je je vergapen aan foto’s, maar wil je in contact komen met de aanbieder van het stulpje om het echt te bezichtigen en te bemachtigen, dan moet je lappen. Dat is een vorm van bemiddelingskosten, en dat mag niet. Is verboden door de Hoge Raad. Maar daar hebben Huurwoningen.nl en Kamers.nl wat op gevonden. Een listig trucje dat wel meer aanbieders gebruiken.

Screenshot van Kamers.nl

Screenshot van Kamers.nl

Reactie Huurwoningen.nl: “Blablablabla”

De vrouw aan de telefoon, die niet wil zeggen hoe ze heet, van Huurwoningen daarover: “Wij zijn geen bemiddelaar. En het zijn dus geen bemiddelingskosten. Zie ons als een soort Marktplaats. Wij brengen verhuurder en huurder bij elkaar. De verhuurder plaatst zelf actief woningen op onze site. Tegen betaling brengen wij de huurder in contact met de verhuurder. Mag gewoon. Welles.”

Soort van bemiddeling, toch geen bemiddeling, maar wel betalen om bij elkaar te brengen. Ja, ja. Ze denken dat ze op deze slinkse wijze de uitspraak van de Hoge Raad omzeilen. Maar zo werkt het niet, volgens experts die wij hebben gesproken (daarover eerdaags meer). De uitspraak van de Hoge Raad is helder. Zodra je op je website woningen voor de verhuur aanbiedt, ben je als site aan het bemiddelen.

Klopt bar weinig van

Daarvoor geld vragen is huurders onrechtmatig laten betalen voor bemiddeling. Boehoe. Maar Huurwoningen en Kamers.nl maken het nog bonter. Ze zeggen dus dat makelaars in Groningen zelf de foto’s en informatie plaatsen. Dat is gelul. We schrijven ons in voor een maand voor twintig euro, zodat we in contact kunnen komen met de makelaars in Stad die via de Huurwoningen hun appartementen en kamers aan de man brengen.

Sommige namen en nummers van makelaars zijn verzonnen. De eerste die echt bestaat is Feenstra Makelaars. Op Huurwoningen staat voor 1200 euro een huis te huur aan Friesestraatweg in Groningen, namens Feenstra. Maar bij Feenstra weten ze van niets. Ze verhuren het appartement wel, maar niet via Huurwoningen.nl. “We werken niet samen met die site. We hebben er zelfs nog nooit iets op geplaatst. Wel hebben we er last van.”

Zogenaamd door Feenstra geplaatst

Ze jatten heel internet bij elkaar

De makelaar denkt dat Huurwoningen met een ‘spider‘ werkt die alle sites afzoekt naar woningen en die automatisch doorplaatst. “Ze zijn niet erg actueel trouwens. Ik krijg mailtjes en telefoontjes van woningen die al maanden geleden zijn opgeleverd. Ze bieden diensten aan die ze niet leveren, vragen daar geld voor, en wij krijgen het op ons bordje.” Ook bij Kamminga Makelaars zijn ze klaar met bedrijven als Huurwoningen.nl.

“We werken er niet mee samen. Dat doen we alleen met gerenommeerde sites als Funda. Maar ze plaatsen wel zonder toestemming ons aanbod en vragen daar geld onrechtmatig geld voor. Zonder dat ze er iets voor doen. Schandalig.” Bij Real Estate Consultancy in Haren wordt de eigenaresse helemaal gek van Huurwoningen.nl. “Ik heb zoveel mailtjes en klachten in mijn inbox dat ik ze niet meer kan beantwoorden.”

Makelaars in Stad balen enorm

“Allemaal van mensen die tegen betaling via die sites bij woningen van mij uitkomen die al lang verhuurd zijn. Mensen zijn wanhopig op zoek, denken serieus te reageren op een woning omdat ze ervoor betalen en komen bedrogen uit in mijn emailbox. Ik heb het al druk genoeg met mijn eigen werk, ik kom er gewoon niet aan toe om ze allemaal te beantwoorden. Alles van Huurwoningen verdwijnt nu rechtstreeks in de prullenbak.”

Net als Kamminga en Feenstra heeft Real Estate zelf nooit een woning geplaatst op de site. “Je kunt bij aanbieders aanvinken op welke website je wel of niet wilt staan. Ik geef altijd aan dat ik niet op Huurwoningen.nl wil staan, maar toch pakken ze mijn aanbod. En daar maken ze ook nog fouten in. Een gestoffeerde woning wordt een gemeubileerde en andersom.”

Rogier Alkema uit Rotterdam

Reden om te bellen met Huurwoningen, maar eerst wat meer speurwerk. Wie zit achter de sites Huurwoningen.nl en Kamers.nl bijvoorbeeld? Op die vraag weet de Kamer van Koophandel het antwoord. De sites worden gerund vanuit Rotterdam en zijn onderdeel van TreeHouse. Het internetbedrijf beheert ook Recruitment.nl. De eigenaar is, via de besloten vennootschap R.M.M. Alkemade Beheer B.V., ene Rogier Alkemade.

In het uittreksel van de KvK staat ook zijn 06-nummer. Handig, want op de klantenservice van Huurwoningen en Kamers willen ze niets zeggen, behalve ze volharden dat makelaars welles zelf uploaden en bij TreeHouse neemt niemand op. Maar helaas, ook het mobiele nummer van Rogier wordt niet opgenomen. Op Facebook en Twitter is Rogier ook te vinden en maakt hij sier met het goede leven, maar ook daar reageert ‘ie niet op onze pb’s.

Bezint eer u begint met Kamers.nl of Huurwoningen.nl

Dus maar weer bellen naar de klantenservice. Waar ze inmiddels narrig zijn geworden van alle vragen en feitelijke weerleggingen van hun claims en verklaringen. Rogier is er niet, chagrijnt de dame. En verder blijft ze bij haar eerdere uitlatingen. Ze zijn wel eerlijk, houden zich aan de wet en makelaars bieden welles zelf hun woningen aan. Nietes dus. Maar of ze daadwerkelijk de wet overtreden, dat is aan de rechter.

Het is sowieso wel handige informatie als je zoekt naar een stulpje in Groningen of waar dan ook. Let op, laat je niet foppen en beter: ga gewoon bij de erkende makelaars langs. Trap niet in mooie Facebookpraatjes en ga zeker niet klakkeloos dokken voor diensten die niet worden geleverd. En hou ons in de gaten. We hebben nog een paar bedrijven op de korrel en komen snel met meer verhalen over de schmutzige verhuurwereld in 050.

Huurwoningen op Facebook

Ga het gesprek aan ( comments)