Trillend van angst op de tribune bij de FC – column

Marc Jansen is in zijn dagelijkse leven journalist voor de HS-krant. In het weekend is voetbal zijn core business. Hij is trainer en gaat graag naar FC Groningen met zijn vader en kinderen. Afgelopen zondag zat hij op de familietribune, tussen kwaadwillende Feyenoordsupporters. 

Trillend van angst op de tribune bij de FC

We hadden ze al zien zitten, een paar stoeltjes verderop. Enkele tientallen breedgeschouderde, rijkelijk getatoeëerde mannen die zich daar bij andere wedstrijden niet ophouden.

Als de Groningen Fanatics het fijngevoelige Alleen homo’s lopen hand in hand” inzetten, wordt bevestigd wat we al dachten. Het “Rotterdam hooligans” laat niets aan onduidelijkheid over.

Zoals binnen een paar tellen ook helder wordt dat noch de Rotterdammers noch de fanatieke supporters op de Z-side van plan zijn het bij wat verbale pesterijen te laten. Het testosteron spat de Rotterdammers uit de oren en een verdieping lager, op circa veertig meter, proberen Z-siders zich via de lage afscheiding bij het veld naar de naastgelegen vakken te bewegen.

Voor ons – mijn schoonvader en ik – het sein Vak JJ te verlaten. Omdat we, menen we, niet voor de veiligheid van mijn kinderen (12 en 13 jaren jong) in kunnen staan. Want stel je voor dat die Z-siders erin slagen via het trappenhuis naar boven te komen…

Met het hart in de keel dalen we de trappen af. Om op de omloop te zien dat de Z-side bijna door een glazen afscheidingswand breekt. Reden om ons nog verder uit de voeten te maken. Richting de andere kant van het veld. Waar we nog even naar FC Groningen tegen Feyenoord kijken.

De lol is er echter af. Zeker als zoonlief, letterlijk trillend van angst, zegt het liefst naar huis te willen.

Dat doen we dan maar. Graag zelfs…

Feyenoord FC Groningen 2

Psst, hier meer afleiding: