Twee studenten gingen als Regenboogpiet de stad in en dit gebeurde er

Jaren geleden heb ik in een krant een column gelezen, waarin het perspectief van de gediscrimineerde kant van Zwarte Piet werd uitgelegd. Zoontje kwam huilend thuis: “Mama, ben ik dom omdat ik zwart ben?” Sinterklaas was langs geweest op zijn basisschool, en hij had allemaal domme Pieten meegenomen. De kluns-Piet, rommel-Piet, stotter-Piet, etc.

Natuurlijk allemaal hele leuke typetjes voor toneel-stukjes, maar oh zo’n bijzonder ongelukkige keuze om alle pieten zwart te schminken. Hierdoor krijgen kinderen het “zwart is dom” vooroordeel er al op vroege leeftijd ingesleten. Uiteraard zijn er ouders die door middel van een politiek-correcte opvoeding de schade weten te beperken, maar ik vind discriminatie in Nederland een serieus probleem. Er moet een serieus plan komen, hoe dit uitgebannen gaat worden.

En geen slappe excuus zoals: “We privatiseren deze verantwoordelijkheid, ouders moeten maar zorgen voor een goede opvoeding, waarin het kind zonder vooroordelen opgroeit.” Na de zwarte Pieten-discussie in Zondag met Lubach van 26 november (zie hierboven) besloot ik dat het tijd was voor actie. Het viel me op dat “het is een kinderfeest” vooral als argument word gebruikt om zwarte Piet zwart te houden. Ik zie dit anders, want volgens mij is het met een Regenboogpiet (of anders gekleurde Pieten) net zo goed feest!

Proef op de som met Regenboogpiet en Roetveegpiet

Remi en ik namen de proef op de som, als Regenboogpiet en Roetveegpiet hebben we de binnenstad van Groningen geterroriseerd. De kinderen reageerden allemaal positief, zelfs de Zwarte Pieten (zie foto) vond het een toffe actie. Los van de vele positieve reacties, hebben we een paar negatieve tot boze reacties gehad. Een man weigerde vanuit zijn auto een handje pepernoten aan te nemen: “Ik had het wel aangenomen als je zwart was.” Een paar grijze bejaarden: “Je mot wel zwart wezen!”.

Reacties

Bejaarden hebben last van Juvenoia, ze denken dat vroeger alles beter was, ook als dat niet zo was. Gelukkig is het niet hun feestje. Al met al vind ik het een geslaagde actie. Ik hoop dat het ijs is gebroken, en dat het witte bolwerk in Groningen volgend jaar meer diversiteit aanbrengt in de intocht van Sinterklaas. Met aangepaste Pieten blijft het een kinderfeest, maar dan wel eentje waar ALLE kinderen blij van worden.

Door Teun Zijp, 23 jaar oud, student aan de Rijksuniversiteit Groningen en Remi Reuvekamp, ook student aan de RUG.

Psst, hier meer afleiding: