Twee verdachten opgepakt voor aanslag met brandbom op de woning van Willem

Bewerking: Dagblad van het Noorden

De politie heeft vrijdagochtend vroeg twee mannen van 31 en 32 jaar uit Groningen opgepakt voor de aanslag met een molotovcocktail op journalist Willem Groeneveld, die ook voor Sikkom werkt. Ze worden verdacht van brandstichting en poging tot moord.

Op beelden die de politie donderdag aan het eind van de middag verspreidde van de aanslag op het huis in de Tuinwijk in Groningen zijn twee verdachten goed te zien. Ze beklimmen de trap naar de bovenwoning, steken twee bierflesjes met brandend materiaal aan, slaan een ruit van de voordeur in een gooien een van de brandbommen naar binnen.

Tips naar aanleiding van camerabeelden

De tips die de beelden hebben opgeleverd hebben geleid tot de aanhouding van de verdachten, amper een half etmaal nadat de beelden van de beveiligingscamera’s gepubliceerd werden. Nu er twee verdachten zijn opgepakt, vraagt de politie mensen de beelden niet langer te verspreiden en te verwijderen.

“Niet alleen de politie heeft deze zaak hoog opgenomen, we zien dat mensen veel hebben meegedacht,” laat districtschef Frank Smilda weten. “De beelden zijn massaal gedeeld en de tips hebben er mede voor gezorgd dat de verdachten zo snel konden worden aangehouden.”

In de nacht van woensdag op donderdag werden Willem en zijn partner rond 2.45 uur wakker van glasgerinkel, toen de verdachten een ruit van de voordeur insloegen om de brandbom naar binnen te gooien. De bewoners konden zelf het vuur doven en bleven ongedeerd.

Vaker last van intimidatie en bedreigingen

Willem is de drijvende kracht achter Sikkom, dat onderdeel is van NDC mediagroep. Hij heeft de afgelopen jaren al veel vaker last gehad van bedreigingen en intimidaties als gevolg van zijn journalistieke werk. Wat het motief van de daders van het gooien van de brandbom is, is nog niet duidelijk.

De autoriteiten lieten donderdag weten direct de zaak hoog op te nemen. “Het gooien van een brandbom in iemands woning is op zichzelf al een zeer ernstig vergrijp. Maar het gaat hier om een aanslag op een journalist,” zei burgemeester Koen Schuiling, die sprak namens gemeente, politie en Openbaar Ministerie. “Dat journalisten in vrijheid hun werk kunnen doen is een van de bouwstenen van de rechtsstaat en de democratie. We nemen dit zéér zwaar op.”

Thomas Bruning, secretaris van journalistenbond NVJ en Evert van Dijk, algemeen hoofdredacteur van NDC mediagroep, spraken donderdag beiden van poging tot moord.

Psst, hier meer afleiding: