Twee vetste en duurste huizen van Groningen op Funda

Huis pand Funda Groningen Hoge der A

Komkommertijd en dus schrapen naar leuke items. Zoals speuren op Funda naar bijzondere huizen in Stad. Zoekopdracht: alles boven de miljoen in Groningen. Resultaat: twee ongelooflijk vette panden van 1.495.000 en 1.250.000 euro.

Beide panden zijn oud. Geen moderne villa’s, maar historische herenhuizen. Ooit van de notabelen van de stad en nog steeds in bezit van de welgestelden. Anders kun je de hypotheek nooit veroorloven. Voor de meeste mensen blijven zulke huizen een droom, maar via Funda kunnen we toch eem binnen loeren en dat is in deze gevallen zeker de moeite waard.

Huis Ossenmarkt Funda

Het eerste huis dat we onder de loep nemen is het duurste. Het gaat om Ossenmarkt 6. Volgens Funda een van de mooiste huizen in Groningen. In 1623 is het pand gebouwd. In 1820 staat het ook al te koop, met als tekst: “Kapitale Heerenbehuizing met grote en fraaie tuin.” De makelaar weet ook dat vanaf de bouw in begin 17e eeuw tot nu het pand ‘slechts’ 14 eigenaren heeft gehad.

Huis Ossenmarkt Funda

Het enorme huis heeft een woonoppervlakte van 661 vierkante meter (perceeloppervlakte is 815 vierkante meter), telt 14 kamers, waarvan drie badkamers en barst van de geschiedenis. Dat komt terug in de beschrijving op Funda, maar dat is vooral te zien op de foto’s van het huis. De belangrijke familie Kapteyn, waar ook een straat naar is vernoemd in Stad, is lang bewoner geweest van het huis.

Huis Ossenmarkt Funda
De dochter van de familie beschreef het huis ooit als: “Huis met oude betimmeringen, antieke behangsels, diepe vensterbanken en uitzicht op het stille voorname plein. De entree is als een smalle spleet tussen twee hoge huizen en er is een deur met een trekbel”. Opmerkelijk is dat de dochter niet rept over de übervette plafondschilderingen.

Ossenmarkt Huis Funda
De reden van al die pracht en praal en beschilderingen en meer van dat is puur pochen. Nu doe je stoer met je dikke wagen, dure kleding, vette gadgets en verre en lange vakanties als je knaken hebt. Vrouger pimpte je je huis. Dat is ook te zien in het tweede dikke pand van boven de miljoen dat te koop staat in Stad.

Hoge der A

Tweede dikke pand op Funda

Hoge der A 17 staat te koop voor 1.250.000 euro. Iets minder duur dan die van de Ossenmarkt, maar het pand is ook iets kleiner. ‘Slechts’ 495 vierkante meter woonoppervlakte en geen tuin. Het huis heeft negen kamers, waarvan drie badkamers en heeft vier (!) hele vette wijnkelders, waar elke alcoholliefhebber pardoes jaloers op wordt.

wijnkelder
Het pand aan de Ossenmarkt is al historisch, het herenhuis aan het Hoge der A is dat helemaal. Volgens Funda is 1295 het bouwjaar. Dat is echt heel oud en dat zie je terug op de vele foto’s die het idee geven dat je de vroege middeleeuwen instapt, en dat gewoon in Grunn. In 2005 is het pand grondig gerenoveerd waarbij alle historische elementen weer in ere zijn hersteld.

Hoge der A

Dat is gedaan door gebruik te maken van antieke bouwmaterialen en met veel oog voor detail. De huidige bewoners hebben de gemakken van deze tijd, internet, tv en en zo, perfect geïntegreerd in het eeuwenoude huis, waardoor er geen afbreuk wordt gedaan aan de geschiedkundige uitstraling. En er is een hele slicke boekenkamer!

Huis A 4

Het pand is een rijksmonument, daar moet rekening mee worden gehouden. Want dat beperkt de eigenaar in de vrijheid om te verbouwen en zo. Het historische karakter mag (terecht) niet worden aangetast. Hetzelfde geldt overigens voor het pand aan de Ossenmarkt. Opdat je het weet, mocht je nog wat spaargeld hebben liggen en voorzichtig nadenken over het kopen van een van de panden.

Hoge der A huis Funda

 

Psst, hier meer afleiding: