Twitter boos over optopping Apedans. Markante gebouw heeft complete verdieping erbij gekregen, maar die wijkt af van de vergunning

Foto van Klaas-Jan ter Veen

De reacties op Twitter zijn niet mals. De uitbreiding in de hoogte van het markante pand op de hoek van de Verlengde Oosterstraat 1 en Herebinnensingel wordt getypeerd als butjelelijk, mensen vragen zich af hoe hier überhaupt toestemming voor is gegeven en zelfs wethouder Roeland van der Schaaf mengt zich in de discussie: “Het oogt onaf, ik vraag het even na.”

Dat hoeft de wethouder niet meer te doen, dat hebben wij alvast eem gedaan. Volgens Pieter Bakker, sinds 2019 eigenaar van het beeldbepalende pand, is het af en heeft de Welstandscommissie de plannen goedgekeurd. “Er is alleen nog wat gedoe over een paar punten, maar die lossen we op.”

“Forse afwijking geconstateerd”

Daar heeft de gemeente, bij monde van woordvoerder Manon Hoiting, een ietwat andere lezing op: “Er is forse afwijking ten opzichte van de bouwvergunning geconstateerd. Dat is in onderzoek. Hoe het exact zit, laat ik zo spoedig mogelijk weten.”

Pieter daarover: “Ik weet niet hoever het onderzoek van de gemeente is. Daar heeft de architect contact over met het stadhuis. De optopping is inderdaad te hoog geworden, maar ik weet niet exact hoeveel te hoog.” Ondanks de afwijking gaat de eigenaar er vanuit dat een oplossing wordt gevonden. “Ik denk dat het gelegaliseerd wordt.”

Eigenaar heeft geen vrees voor dwangsom

Het pand aan de Kerklaan 76 is ook groter gebouwd dan de vergunning toelaat. En ook daar is grondig gekeken naar legalisatie-opties. Maar de conclusie van de gemeente is dat legaliseren daar niet mogelijk is omdat het gebouw te veel afwijkt van de vergunning met als gevolg dat de gemeente een dwangsom heeft opgelegd. Daar is Pieter niet bang voor. “Het is een prachtig pand geworden. Ik hoor alleen maar positieve reacties, daarom verwacht ik niet dat het stadhuis met een dwangsom komt.”

Door Koen Marée en Willem Groeneveld

Psst, hier meer afleiding: