Twitter-onderzoekje: Groningers haten Friezen het meest, en andersom

Nederlanders en Duitsers, Israëliërs en Palestijnen, Oekraïners en Russen. Tsjah, een burenrelatie kan soms best gecompliceerd zijn. Net zoals met Groningers en Friezen, zo blijkt.

Onderzoekje van het CBS? Nee, van Thijs op Twitter. Die zag een kaartje waarop stond welke Amerikaanse staten elkaar het meest haten en dacht: ‘Hoe zit dat eigenlijk bij de provincies in Nederland?’ Polletje op Twitter klappen, eem wachten en BAM, we weten het.

Nou ja, soort van dan. Thijs is nou eenmaal geen Maurice de Hond en de uitslag is slechts gebaseerd op een paar duizend stemmen. En of de stemmers representatief zijn voor de provincies, daar kun je ook een paar dikke vraagtekens bijzetten.

Maar toch, thanks Thijs. Puik werk. Bovendien klinkt de uitslag ons vrij plausibel in de oren.

Friezen

Want als we eem gluren naar onze eigen reputatie, wie hebben d’r allemaal een bloody hekel aan Groningen? Prrrrrrrr – tromgeroffel – rrrrrrrrrrrr… de Friezen! Suprise, suprise!

Moeten we daar wakker van liggen? Neuh joh. Het zijn namelijk alleen de Friezen. Geen enkele andere provincie heeft Grunn gekozen als hét broeinest van irritantelingen binnen de landsgrenzen.

Friesland daarentegen, kan rekenen op wat meer haat. Niet alleen van ons, de jeuk is namelijk wederzijds – zo is te zien op de kaart, maar ook van de de Drentenaren en Flevolandianen. Zij kunnen het bloed van het onverstaanbare volkje met de Pompeblêden wel wel drinken.

Provincie vs Randstad

Noord-Holland is volgens de poll overigens de meest gehate provincie van Nederland. Zowel Overijssel, Gelderland en Noord-Brabant, als Limburg en Zeeland kunnen de Noord-Hollanders niet luchten of zien.

’t Schuurt een beetje tussen de provincie en de Randstad. Maar dat wisten we natuurlijk al.

Zout

Nogmaals: is meer een lolletje dan oerdegelijk onderzoek. We know. Een polletje die je met een flinke korrel zout moet nemen. Misschien wel met een strooimachine vol. Al is de uitslag wel precies wat je ervan zou verwachten, niet waar?

Psst, hier meer afleiding: