Uit voorzorg meer dan honderd sjorbanden om Market Hotel gespannen

Meer dan honderd sjorbanden zijn om de pilasters aan de Forum-zijde van het nieuwe hotel gespannen

Problemen met de ophanging en levering van de gevelelementen (pilasters) van Market Hotel aan de Grote Markt zorgen voor een fikse bouwvertraging. Daarnaast zijn uit voorzorg alle pilasters aan de Forum-zijde vastgezet met meer dan honderd sjorbanden.

De bouw van het hotel staat al een paar maanden op een laag pitje en ligt zelfs al een tijd goeddeels stil. Dat ligt niet alleen aan de bouwvak en corona. Maar het is het volgens Han Brinkhuis, directeur bijzondere projecten bij ontwikkelaar Volker Wessels, “minder ernstig dan het lijkt”.

Market Hotel aan de Grote Markt ingeklemd tussen links Vindicat en rechts Merckt

“We willen geen enkel risico nemen”

“Ongeveer drie maanden geleden constateerden we een gebrek aan de ophanging van een pilaster aan de Grote Markt-zijde, waardoor het cementwerk begon te scheuren”, legt de directeur uit. “Uit voorzorg hebben we dat element naar beneden gehaald. De pilasters die we aan de achterzijde al hadden opgehangen hebben we vastgezet met sjorbanden. We willen geen enkel risico lopen.”

Direct na het ontdekken van het in de pilasters neemt de ontwikkelaar contact op met Verbaan Systems uit Weert, de maker van de prefab-elementen. “We zijn toen direct in conclaaf gegaan over de mogelijke oplossing. Maar vrij snel daarna ging Verbaan failliet. Toen hadden wij een probleem.”

De bewuste pilaster

Leverancier failliet

Samen met de curator slaagt Volker Wessels erin om met een aantal vrachtwagens de bestelde, maar nog niet geleverde pilasters, op te halen uit Limburg. Daarnaast neemt de ontwikkelaar een gedeelte van het personeel over van het failliete bedrijf. Het bouwen en afstellen van de pilasters is nogal een precies werkje. Dat vergt specifieke kennis, die Volker Wessels niet in huis heeft.

Maar daarmee zijn de problemen nog niet opgelost. Hoewel bij de andere elementen geen scheuren zijn gevonden, is de oorzaak van het gebrek nog niet ontdekt. Brinkhuis: “We zijn nu aan het onderzoeken hoe we de problemen kunnen oplossen. Tot die tijd kunnen en willen we uit voorzorg we niet verder gaan met het monteren van de gevelelementen. We hopen zo snel mogelijk de werkzaamheden te hervatten.”

Wanneer hotel opent is nog onduidelijk

Om daar alvast op in te spelen zet Volker Wessels zelf een productielijn op om de elementen om te bouwen en af te maken. “Die wordt nu alvast ingericht zodat we direct aan de slag kunnen als de oplossing is gevonden.” Dat betekent dat de bouw, die al een paar maanden stil ligt, waarschijnlijk niet direct na de bouwvak wordt hervat. Brinkhuis verwacht dat de oplevering van het hotel door deze problematiek in totaal drie maanden vertraging oploopt.

Niek Strous, hotelmanager van Market Hotel, is op de hoogte van de problemen. “We lopen door het gedoe met de pilasters behoorlijke vertraging op. Daardoor is de opening van het hotel uitgesteld tot nader order. Op dit moment kijken een heleboel bureaus naar de mogelijke oplossing, maar die is nog niet in zicht. Het is dan ook onduidelijk wanneer we wel open kunnen.”

Het Market Hotel telt dadelijk 123 kamers, heeft op de begane grond een grand café (café Willem Albert) met terras en een bakkerij. Daarbovenop krijgt het hotel een dikke rooftopbar.

Psst, hier meer afleiding: