Uitgelegd: Oud en Nieuw en december op Grote Markt

Vanmiddag presenteerde de Drie Gezusters haar plannen voor de Grote Markt tijdens de decembermaand. Met daarin bijzonder veel aandacht voor het grote Oud en Nieuw-feest op de Grote Markt.

In Hotel de Doelen zijn horecaondernemers, journalisten en andere belangstellenden aanwezig om naar de plannen te luisteren en daarop te vuren. Op een scherm worden belangrijke punten bijlangs gelopen terwijl Sil Doeksen, bedrijfsleider van de Drie Gezusters, uitleg geeft.

Sorry

Sil begint met een welgemeend sorry. De plannen zijn vroegtijdig gelekt naar de pers, waardoor ondernemers het gister al konden lezen op bijvoorbeeld Sikkom, voordat ze persoonlijk waren ingelicht. Doordat de pers gister al repte over de ideeën, zonder de details te kennen, is er volgens Sil een onvolledig verhaal de wereld ingeholpen.

In de berichtgeving tot nu toe, zien de plannen er vooral uit als de Grote Drie Gezustersshow. Maar dat is juist niet de bedoeling, drukt Sil de aanwezigen op het hart.

De organisatie wil juist samen met andere ondernemers en organisaties zoals Winterwelvaart, de plannen concreet maken. Daarbij komt, benadrukt Sil, dat het nog niets meer is dan een plan op papier en dat de vergunningaanvraag nu loopt bij de gemeente.

Met elkaar, voor elkaar

“Het gaat ons er vooral om hoe we elkaar kunnen vinden, samen kunnen optrekken en er voor zorgen dat alle ondernemers in de binnenstad profijt hebben van onze decemberplannen,” aldus Sil. Om te duiden wat er beter kan, grijpt hij terug naar de WK-feesten.

“Daar is een hoop goed gegaan, maar veel kan ook beter. Vooral de samenwerking met andere ondernemers kan en moet beter. Het moet, ondanks dat wij wel de kartrekker zijn, niet een Drie Gezustersfeestje worden. We willen de stad op de kaart zetten en zorgen dat er meer publiek naar Groningen komt, waar alle ondernemers de vruchten van plukken.”

Oud en nieuw Grote Markt

Sil Doeksen legt uit

December gaat om wij-gevoel

De plannen zijn breder dan alleen een groot feest met Oud en Nieuw. De hele decembermaand moet een wij-gevoel uitstralen in Groningen. Belangrijke onderdelen van de decemberplannen zijn een grote ijsbaan van 45 meter bij 15 meter (600 vierkante meter) en een ijsglijbaan van 45 meter lang, vier meter breed en startend op zes meter hoogte.

De ijsbaan moet verschijnen pal voor het VVV-kantoor. In de tussenliggende ruimte moet de ijsglijbaan verschijnen. “Een ijsbaan in de binnenstad is niet meer echt vernieuwend. Dat heeft elk gehucht tegenwoordig. Een ijsglijbaan kan ons juist wel weer op de kaart zetten,” verklaart Sil opgetogen.

Voor de ijsbaan zijn ook al tal van plannen bedacht. Sil: “We denken bijvoorbeeld aan discoschaatsen in de weekenden. Ongeveer 750 man op ijzers met après ski-muziek en een boel gezelligheid. We willen sowieso elk weekend een muzikaal programma op en rond de ijsbaan.”

Kerstbuffet voor Voedselbank

Een ander belangrijk punt in de plannen is maatschappelijk ondernemen. Om dat te onderstrepen heeft de Drie Gezusters het idee geopperd om op Kerstavond, Eerste en Tweede Kerstdag een kerstbuffet te organiseren voor alle mensen die staan ingeschreven bij de voedselbank in de stad.

“Het is de bedoeling dat 2100 mensen hier gratis een kersbuffet kunnen nuttigen. Mensen die staan ingeschreven bij de voedselbank mogen daarnaast gratis schaatsen en glijden op de ijsbaan en glijbaan,” legt Sil uit. “Het gaat ons erom dat Groningen de handen ineen slaat, net zoals toen het Glazen Huis hier stond.”

Groot Oud en Nieuw-feest Grote Markt

Dan komt het belangrijkste punt aan de orde. Het plan voor een groot feest met Oud en Nieuw op de Grote Markt. Sil daarover: “Afgelopen jaar was er geen officieel feest. Toch verzamelden duizenden mensen zich op de Grote Markt om samen af te tellen naar het nieuwe jaar. Als ze toch komen, dan kunnen we het beter faciliteren, veilig maken en zorgen dat het breder gedragen wordt.”

De bedoeling is dat 6000 mensen samen Oud en Nieuw vieren op de Grote Markt. Het terrein wordt met hekwerken afgesloten en is groter dan het festivalterrein tijdens het WK. Het wordt wel een ‘besloten’ feest en de organisatie denkt er zelfs aan om 99 cent te vragen voor een kaartje.

Oud en nieuw Grote Markt 3

Geen vuurwek, geen glas

“Dat is vooral om kwaadwillenden buiten de deur te houden. Een rotzooitrapper betaalt niet 99 cent (opbrengst gaat naar Voedselbank) om ellende te schoppen, die draait dan hopelijk om en keert huiswaarts. Verder moeten we het controleerbaar houden. We willen met het oog op de veiligheid niet dat er vuurwerk wordt afgestoken of dat glaswerk mee naar binnen wordt gesmokkeld.”

Voorbeelden voor hoe het feest eruit moet zien heeft Sil ook. “Denk aan Oud en Nieuw in New York, in Berlijn of in London. Ja enorme wereldsteden, maar dat kunnen we in Groningen ook. Dat hebben we met het WK laten zien. Het lijkt me gaaf om op het stadhuis iets te projecteren voor de offciële ‘countdown’.”

Geen Drie Gezustersfeestje

Om alles te realiseren wordt er een aparte stichting opgezet. Daarin nemen sowieso de Drie Gezusters, Groningen City Club en Stichting Marketing Groningen plaats. “Maar we staan open voor meer participanten in de stichting,” wrijft Sil de aanwezigen nog eens duidelijk in. Hij wil duidelijk voorkomen dat het beeld ontstaat dat het toch een Drie Gezusters-feestje wordt.

Over het doel wil hij ook nog het één en ander vertellen. “We weten dat we hier niet rijk van worden. Dat zijn we met het WK ook niet geworden. Het gaat ons vooral om de fantastische promotie van Groningen. We hebben in Hotel de Doelen bijvoorbeeld nog nooit zo’n drukke augustusmaand gehad als augustus 2014. Overal kwamen bezoekers vandaan om vooral het WK mee te maken in Groningen. Dat kan met Oud en Nieuw ook.”

Ondernemers overwegen positief

Dan is het de beurt aan de zaal om vragen te stellen, om te schieten op de plannen en om ideeén te opperen. De aanwezige horecaondernemers zijn overwegend positief. Vooral omdat het feest plaatsvindt van 22:00 uur tot 01:00 uur. “Ons feest begint om 01:00 uur, het is alleen maar mooi als het volk dan al in de stad is. Dan heb je een mooie overgang,” vertelt Rico Zwaving van Subsonic.

Ook de andere ondernemers begrijpen dat de plannen voor Groningen in zijn geheel goed zijn. “Het is uitstekende promotie voor de bruisende stad die we pretenderen te zijn,” laat de woordvoerde van het Grand Theater weten. De angst zit vooral in de gedachte dat het de Grote Drie Gezustersshow wordt. Maar die angst weet Sil weg te werken door nogmaals duidelijk te maken dat het voor de hele stad is.

Struikelblok: de markt

Iemand in de zaal vraagt nog even naar wat te doen met vuurwerk. “Mensen willen vuurwerk met Oud en Nieuw. Dat hoort erbij, Ik weet niet of het een succes wordt als je dat aspect wegneemt.” Volgens Sil kan het niet anders met het oog op de veiligheid. Tegelijk belooft hij dat ze met een stukje entertainment bezig zijn dat de impact van vuurwerk overstijgt. “Maar daar vertel ik nog niets over. Dat zien jullie pas met Oud en Nieuw.”

Na een sessie van een klein uurtje heerst er alleen maar positiviteit in het zaaltje. Ondernemers zien het zitten. De organisatie wil heel graag en de gemeente reageert positief op de plannen. Het enige struikelblok is volgens alle aanwezigen de markt. “Marktkooplui willen nog weleens dwars liggen, vraag maar aan de organisatie van vorig jaar.” roept iemand.

Sil vertelt dat hij, in tegenstelling tot veel andere evenementorganisaties, goede contacten heeft met de mensen van de markt. Hij bevestigt dat het een belangrijke horde is, maar benadrukt direct dat het niet onmogelijk is. De uitbater van het Goudkantoortje wenst hem daarop veel succes: “Ik hoop van harte dat het je lukt.”

In de video hierboven zie je wat Stadjers vinden van de plannen.

Oud en nieuw Grote Markt 2

Psst, hier meer afleiding: