Uitzetting dreigt nog steeds voor Stadjers Nunë (9) en Davit (7). En dan is hun Nederlandse opa ook nog overleden. Daarom: help!

kinderen
Davit en Nunë

Hoeveel ellende kun je als kind verwerken? Dat is de vraag na de zoveelste harde tegenslag die Nunë (9) en Davit (7) uit Stad te verwerken krijgen. Nadat ze hoorden dat ze, ondanks dat ze hier geboren zijn, het land moeten verlaten, overleed twee weken geleden plotseling hun Nederlandse opa Siep op 70-jarige leeftijd. Ondertussen dreigt nog steeds de uitzetting.

Siep ontfermde zich samen met zijn vrouw Martha over de kinderen en hun lot. Via de kerk leerden ze elkaar kennen en sindsdien zijn ze steeds verder naar elkaar toegegroeid. Zo kwamen Nunë en Davit vaak over de vloer bij Siep en Martha. Daarnaast streed Siep jarenlang voor een permanente verblijfsvergunning voor de kinderen. Die strijd kwam tot een dieptepunt toen vlak voor kerst 2020 de mededeling kwam dat de IND Nunë en Davit samen met hun ouders zou uitzetten naar Armenië, het land waar de ouders vandaan komen, maar waar Nunë en Davit als geboren Stadjers niks mee hebben. “Dat besluit sloeg in als een bom bij mijn vader en gaf hem de afgelopen maanden veel stress”, vertelt Edwin Westra, de jongste zoon van Siep.

De strijd van Siep gaat door

Tegen de beslissing van de IND is beroep aangetekend bij de rechtbank in Groningen. Het wachten is momenteel op de datum voor de zitting. Ondertussen zat Siep niet stil. Hij mobiliseerde media, zette een campagne op en haakte juristen en advocaten aan. De uitkomst van de aangespannen rechtszaak en alle aandacht in de media maakt Siep dus helaas niet meer mee. Maar zijn kinderen en vrouw zetten de strijd door. “Het was mijn vaders grootste wens dat Nunë en Davit in Nederland mogen blijven”, legt Edwin uit. “We gaan er daarom alles aan doen om die wens te realiseren.”

Dat betekent in de praktijk dat de kinderen van Siep de contacten met de media en advocaten onderhouden en een plan uitstippelen om zoveel mogelijk mensen te mobiliseren. Dat is belangrijk omdat ze bijvoorbeeld 40.000 handtekeningen willen verzamelen middels de petitie waarin de staat wordt opgeroepen om Nunë en Davit een permanente verblijfsvergunning te geven. Daarnaast ontlasten ze met hun inzet de kinderen en Martha. Edwin: “In deze emotionele tijd hebben Nunë en Davit en oma Martha elkaar nog meer nodig.”

De geschiedenis van Nunë en Davit

In 2010 zijn de ouders van Nunë en Davit gevlucht uit Armenië, omdat het daar voor hen niet veilig was. Siep en Martha Westra hebben het gezin een jaar later in hun hart gesloten en vanaf dat moment maken zij onderdeel uit van de familie Westra. Siep en Martha hebben vier biologische zoons en een “bonuskinderen” uit Armenië. Op de uitvaart van Siep hebben alle vijf de zoons gesproken en ook Nunë heeft tijdens de dienst van haar opa een stuk voorgelezen. “De hechte band van beide gezinnen was duidelijk zicht- en voelbaar tijdens de begrafenis”, blikt Edwin terug.

De komende periode staat vooral in het teken van het verzamelen van handtekeningen voor de petitie. Daar dragen wij graag aan bij door jullie op te roepen de petitie te tekenen. De teller staat nu op 14.000 handtekeningen. Dat is een mooi aantal, maar nog niet genoeg. Edwin: “We hebben tenminste 40.000 handtekeningen nodig om het op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen.”

Teken de petitie

Dat veel handtekeningen en aandacht in de media helpen, wordt duidelijk in de zaak Jacob en moeder Tina. De Syrische vluchtelingen mogen na een vergelijkbaar traject alsnog in Nederland blijven. Edwin: “Wij zijn heel blij voor Jacob en z’n moeder en hebben gezien dat het IND terug durft te komen op een verkeerde beslissing die ze genomen hebben. In het dossier van Nunë en Davit heeft het IND ook een verkeerde beslissing genomen en het is nog niet te laat om die fout te herstellen. Dat geeft ons hoop!.”

Nou, dit dus. Belachelijk, schrijnend, mensonterend en doe toch eem normaal. Twee kinderen die hier geboren zijn uitzetten naar een land waar ze niemand kennen, waarvan ze de taal niet kennen. Dat kan een beschaafd land dat de kinderrechten in een hoog vaandel heeft niet maken.

Daarom, teken die petitie hierrrrr.

Psst, hier meer afleiding: