UMCG-viroloog maakt zich zorgen: “We gaan een heftige winter krijgen”

PCR
Bert Niesters – viroloog van het UMCG

In een uitgebreid interview over nieuwe coronavarianten en het gevaar daarvan vertelt Bert Niesters, viroloog van het UMCG, dat hij zich meer zorgen maakt over ons gedrag. “We doen alsof de pandemie al voorbij is.”

Als voorbeelden daarvan stipt de geleerde de gebrekkige controle op QR-codes aan. Ook ergert hij zich enorm aan het ministerie dat nog niet geregeld heeft dat mensen die positief testen hun QR-code verliezen. Daarnaast ziet hij dat veel Nederlanders geen afstand meer houden, thuis werken of andere voorzorgsmaatregelen hanteren. Gevolg van dit alles is dat de cijfers weer snel oplopen.

De pandemie is nog niet voorbij

“We doen in Nederland of de pandemie voorbij is. Dat is alleen nog lang niet zo. We gaan nog een heftige winter krijgen”, waarschuwt Niesters. Verder benadrukt de viroloog dat personeel op de intensive care en in andere zorg het nu al zwaar heeft, terwijl op dit moment nog weinig coronapatiënten op de IC liggen.

“Naast corona zien we ook het aantal gevallen van influenza nu al licht toenamen. Daar is een aantal jonge patiënten goed ziek van. Er heersen ook nog eens veel verkoudheidsvirussen en het is hard nodig dat de vele uitgestelde operaties worden ingehaald. Dat wordt lastiger als de pandemie weer heviger wordt.”

Lees het hele interview op Dvhn.nl

Psst, hier meer afleiding: