UMCG waarschuwt voor levensgevaarlijk drankspel: “Meerdere bierdoppen verwijderd afgelopen weken”

bierdoppen UMCG

De medici van het Endoscopiecentrum in het Universitair Medisch Centrum Groningen zijn de afgelopen weken druk geweest met het verwijderen van bierdoppen uit slokdarmen en magen. Het is een rechtstreeks gevolg van het nieuwe populaire drankspel waarbij bierdoppen in een glas bier worden gegooid. Eindigt de dop in het glas, dan dient het biertje in een teug soldaat te worden gemaakt.

Klinkt als een leuk spel. Maar dat is het niet. Sterker: er kleven behoorlijke gezondheidsrisico’s aan. De bierdop wordt namelijk ook meer dan eens opgedronken. Volgens het Endoscopiecentrum is dat zelfs levensgevaarlijk. Dat centrum kan het weten want daar komen de spelers terecht bij wie een bierdop vastzit in de slokdarm of de maag. “Aangezien de doppen groot en scherp zijn kan dit schade veroorzaken aan het weefsel van de slokdarm en de maag”, aldus de specialisten op Instagram.

Nare operatie

De laatste weken zien ze en behoorlijke toename in het aantal jongeren dat zich meldt in het ziekenhuis met een bierdop in de mik. Die worden er chirurgisch uitgehaald met behulp van een gastroscoop, dat is een lange slang die via de keel wordt ingebracht. “Met deze scoop gaan we richting de dop en proberen deze te pakken met een netje of een lis. Als we hem vast hebben, trekken we deze via de mond er weer uit. Het weefsel beschermen we door middel van een kapje.”

Omdat het Endoscopiecentrum preventie ook als belangrijke taak ziet, hebben ze deze post gedeeld op Instagram.

Psst, hier meer afleiding: