UMCG zet alle zeilen bij om coronadrukte aan te kunnen: bedden op kinder-ic vrijgemaakt voor volwassenen

IC in het UMCG

Landen die vooroplopen met vaccineren laten zien dat het aantal ziekenhuisopnames en besmettingen dermate drastisch keldert dat allerlei versoepelingen mogelijk zijn, zoals het openen van pubs. Zover is het in Nederland nog niet. Sterker: de laatste loodjes wegen het zwaarst en de zorg in Noord-Nederland moet alle zeilen bijzetten om het groeiende aantal erg zieke corona-patiënten aan te kunnen.

De afgelopen dagen is het aantal bedden op intensive cares in het Noorden opgeschroefd met tien extra bedden. Daarmee komt het totaal aantal ic-bedden in Groningen, Friesland en Drenthe nu op 144. Dat de ziekenhuizen zich in allerlei bochten moeten wringen om het aantal ic-bedden uit te breiden blijkt wel in het UMCG, met afstand het grootste ziekenhuis in het Noorden. Daar zijn bijvoorbeeld zes bedden op de kinder-ic-afdeling vrijgemaakt voor volwassenen. “Het is passen en meten”, aldus woordvoerder Joost Wessels. “Als we nog meer bedden moeten vrijmaken kan dat gevolgen hebben voor de behandeling van kinderen.”

Personeel grootste probleem

Het grootste probleem bij het uitbreiden van de ic zijn niet de bedden maar het personeel. Er zijn namelijk door ziekteverzuim amper verpleegkundigen om de bedden te bemensen. Daarom roept het UMCG mensen op die in het verleden op de ic hebben gewerkt om bij te springen.

Dankzij de toenemende druk wordt nog immer andere zorg afgeschaald. Dat gaat inmiddels zover dat ook operaties waarbij relatief veel spoed is, zogeheten ‘klasse 3-zorg’, in het geding komen. “Behandelingen die binnen zes weken uitgevoerd moeten zijn, dreigen vertraging op te lopen”, aldus Alfred Boskma, van het Acute Zorgnetwerk Noord-Nederland, op RTV Noord. Joost voegt daaraantoe dat de situatie echt kritiek is. “De klasse 3-zorg is tot nu toe altijd doorgegaan. Maar dat kan veranderen. Het is nu echt kritiek en we bekijken het van dag tot dag.”

Psst, hier meer afleiding: