Uniek in Nederland: Groninger markt gaat thuis bezorgen

Zin in een harinkje van de markt, maar geen zin of tijd om op pad te gaan? “Binnen twee uur heb je een vette bek’’, zegt John Gruter (53). Vanaf september wil hij boodschappen van de weekmarkt in Groningen langs de deuren bezorgen.

Het is een gat in de markt, denkt John, en uniek in Nederland. Volgens de Utrechter is er namelijk nergens een markt waar boodschappen online besteld en nog dezelfde dag bezorgd kunnen worden.

Terwijl daar wel behoefte aan is. “Bij tweeverdieners bijvoorbeeld, die overdag geen tijd hebben om naar de markt te gaan of ouderen die niet ver of in de regen willen lopen, maar wel de verse producten van de markt willen.”

Bezorgdienst gaat Bezorgbakkie heten

Samen met compagnon Jeroen Coopman (49) uit Onderdendam wil hij zelf op de elektrische bakfiets springen en de ingrediënten voor het avondeten naar de voordeur van de klant racen. Momenteel wordt gewerkt aan de website bezorgbakkie.nl. “Daarop kunnen mensen straks op verschillende manieren zoeken. Wie bijvoorbeeld wortels zoekt, krijgt een overzicht met de gezichten van alle marktkooplui die in de groente handelen. Als jij altijd naar dezelfde kraam gaat, kun je een vertrouwd gezicht kiezen.”

Op die manier blijft een stukje marktgevoel in stand, waarbij klanten doorgaans een goede band hebben met de standwerkers. “Wij willen de markt ook niet leegtrekken”, zegt Gruter. Doel is juist om meer producten te slijten van de marktlieden, door een eenvoudig alternatief op de supermarkt te bieden. “Zo blijft het veel persoonlijker, mensen gunnen het ook heel erg aan hun marktkoopman.”

‘Marktkooplui enthousiast’

Waarom juist Groningen als eerste markt? “We beginnen in Groningen omdat ik de marktmeester goed ken. En het is ook een grote markt. Jeroen komt uit Onderdendam en kent de markt dus ook goed.” Daarnaast heeft de ondernemer nu al uitbreidingsplannen. “Het is ook mooi dat we zo van boven naar beneden kunnen werken”, zegt hij doelend op de noordelijke ligging van Groningen, vanwaar hij zijn idee naar de rest van het land hoopt te verspreiden.

Afgelopen weekend was het duo op de vismarkt om de marktkooplui te polsen. “90 procent was enthousiast en wil meedoen.” Het gaat daarbij om groentemannen, visboeren en bijvoorbeeld vleesverkopers.

In eerste instantie wordt op marktdagen bezorgd op drie momenten van: 11.00 tot 13.00 uur, van 14.00 tot 16.00 uur en van 17.00 tot 19.00 uur. Gruter staat te popelen om te beginnen. “Ik denk dat het heel snel gaat lopen. Als dat het geval is, gaan we een app laten ontwikkelen en kunnen we bezorgers inhuren.”

Door Luuk Sporrel

Psst, hier meer afleiding: