Uniek in Nederland: ‘Nachtstadhuis’ moet toevluchtsoord in de nacht worden

Foto: Erwin Jager/Gemeente Groningen

De Groningse nacht. Uniek. Met al haar mooie kanten. En soms iets minder mooie. Op aandringen van de Nachtraad Groningen komt er daarom een Nachtstadhuis.

Voor wanneer je trip te hard gaat. Voor wanneer je je onveilig voelt. Kortom, een veilig toevluchtsoord in de nacht. Volgens nachtburgemeester Merlijn Poolman is zo’n plek hard nodig. “Zie het echt als een safe haven. Voor wanneer je een pleister nodig hebt.” En daarmee doelt hij op zowel genezing voor het lichaam als de geest. “Een plek waar je kan praten of je drankverslaving. Of anticonceptie. Of je drugs kan laten testen. Laagdrempelig, maar wel met serieuze voorlichting.”

‘Voorkomen beter dan genezen’

Over de plek van het Nachtstadhuis moet nog worden nagedacht. “Het liefst ergens in de Poele of Peper natuurlijk. Dat het Nachtstadhuis nooit ver weg is. Dat hulp om de hoek is. Maar het zou zelfs in het échte Stadhuis kunnen. Voorkomen is beter dan genezen. Dat is wel de bottom line. Omdat ik graag wil voorkomen dat mensen overdosissen nemen, ongewenst zwanger raken, hulp kunnen krijgen met advies over het doen van aangiftes als ze daarvoor zijn aangerand of aangevallen en nog meer van dat soort zaken.”

Voor zover wij het kunnen beoordelen is een Nachtstadhuis uniek in Nederland. Prachtig dat het in Groningen onderdeel wordt van de nacht. Als baken in de duisternis.

Psst, hier meer afleiding: