Upcoming met tien missers over Friezen en Groningers

Friezen Friesland Groningen Groningers Upcoming

Upcoming, u kent het wel van al die redenen om ergens voor te zijn of om iets te doen, heeft vaak leuke lijstjes. Maar soms slaan ze ook wel een beetje de plank mis en dan moet het hersteld worden. Zoals nu bij het artikel: ‘10 Redenen waarom Friezen superieur zijn aan Groningers‘.

Met alle tien redenen gaat Upcoming de boot in. Niet zo erg, want je zou denken dat het door een Fries is geschreven, en dat hij of zij het niet beter weet. Maar dat is dus niet zo. Thijs de Jong is de schrijver en woont in Groningen en werkt, volgens zijn Twitter, als freelancer voor Dagblad en RTV Noord. Maakt ook allemaal niet uit. Het gaat om zijn tien redenen en die kun je zo over de grens bij Frieschepalen donderen. We weerleggen ze één voor één.

Robben Friezen Groningers Upcoming

1: Een Fries (Abe) scoorde vaker dan een Groninger (Robben) voor Oranje

Dat klopt. Maar hij vergeet te zeggen dat Robben met Oranje meer successen heeft behaald. Robben heeft drie WK’s en drie EK’s gespeeld. Heeft finales en halve finales gehaald. Daarnaast heeft Robben de Champions League gewonnen. Abe heeft dat allemaal niet gepresteerd. Toegegeven: een andere tijd. Maar toch, naast Robben hebben we nog meer helden voortgebracht. Wat te denken van gebroeders Koeman. Beiden een EK gewonnen, en daarnaast veel Europese prijzen met hun clubs gepakt. Dat kan geen enkele Fries ons nazeggen.

Abe mag wel meer gescoord hebben dan onze absolute sterspeler. De prijzenkast van de Groningse topvoetballers is veel dikker gevuld dan die van de Friese.

Robben Friezen Groningers Upcoming

2: Toegegeven, de vlag van Groningen is niet lelijk, maar de Friese vlag is fraaier

Smaak is arbitrair. Is persoonlijk. Kan over getwist worden. Maar een feit is het nooit. Hoeveel consumentenbond-testen je er ook erbij pakt. De Friese vlag is wel bekender in het land, dat wel. Maar dat is niet per se een gevolg van de fraaiheid. Meer een gevolg van die chauvinistische, bijna patriottische Friezen die overal waar ze zijn, pronken met hun misselijkmakende pompebleden . Bij de Tour de France, aan de Costa’s, als dekbed, als korte broek, als pyjama, ze breien er zelfs truien van. Dat iets vaker op je netvlies verschijnt, betekent echter niet dat het mooier is.

Neem nu bijvoorbeeld de Domtoren. De bekendste kerktoren van Nederland. Ook de hoogste. Maar toch is d’Olle Grieze mooier, majestueuzer. Vinden niet alleen wij, dat vindt iedereen die beide torens van dichtbij heeft gezien. Overigens dat hartje van de Friese vlag, komt oorspronkelijk van de Groningse vlag. Daar nam het een klein plekje in, want het symboliseert het Ommeland. Zo waren en zijn de verhoudingen.

Robben Friezen Groningers Upcoming

3: Fries is een taal, Gronings is gewoon slecht uitgesproken Nederlands

Fries is inderdaad een taal. Maar om daar nu status aan te ontlenen. Of erger: jezelf verheven mee te voelen? En dan Gronings neerzetten als slecht uitgesproken Nederlands. Het grote voordeel van Groningers is dat ze naast hun dialect over het algemeen ook nog Nederlands kunnen spreken. Friezen niet. Die vertikken het. Die zijn zo niet gastvrij dat ze van hun gasten verwachten dat ze ook dat ‘jellejellejellejelle’-taaltje spreken. Doe je dat niet. Dan kun je er in barsten. Inderdaad iets om trots op te zijn #not.

Global Warming Friezen Upcoming

4: Groningen heeft de Noorder Rondritten… Fryslân de Elfstedentocht

Boeien! De winters meegemaakt de laatste jaren? Friezen worden gek bij de eerste nachtvorst, want misschien… Domme Friezen. Global warming. Zachtere winters. Beide tradities behoren zo goed als tot het verleden. De laatste Elfstedentocht was in 1997, bijna 20 jaar geleden. Ook de Noorderrondrit werd toen voor de laatste keer georganiseerd. Kortom beide tochten zijn sikkom geschiedenis. En op de wind van gisteren kun je vandaag niet zeilen, dus waarom de Friezen zich dankzij de Elfstedentochten superieur voelen? Geen idee. Beide tochten zijn begraven onder global warming, we kunnen er niets meer mee.

Groningers Friezen 7

5: Fryslân heeft mooiere tradities

Ja, fierljeppen op het Tjeukemeer. Wauw. Of kaatsen, nog zo’n zonderlinge sport die alleen door Friezen wordt beoefend. Met zulke tradities die alleen maar populair zijn onder de vergrijzende en allicht snel stervende bevolking, of de übernationalistische Friezen, mag je jezelf op de borst kloppen. De rest van Nederland boeit het niet. Groningers al helemaal niet. Wij hebben Stad. Met daarin geschiedenis, tradities, veel cultuur en zoveel bruisende feesten, dat we geen tijd hebben voor skûtsjesilen .

Groningers Friezen 8

6: Fryslân staat hoger in de olympische medaillespiegel dan Groningen

Zou kunnen. Een foto van turner Epke Zonderland moet de zogenaamde Friese overheersing onderstrepen. Maar die Friezen vergeten één ding. Veel van hun sporthelden, of het nu olympisch kampioen turnen Epke Zonderland is, of bijvoorbeeld voetballers van Heerenveen, wonen, leven, stappen en studeren in Groningen. Friesland brengt misschien wel veel topsporters voort (vooral schaatsers waar verder niemand ook maar iets om geeft) maar zodra ze een beetje haar onder de oksel hebben, trekken ze naar de enige echte stad van het Noorden: Groningen.

Want je zal maar beroemd zijn en in Heerenveen wonen. Om Herman Finkers aan te halen: “Geen groter verdriet, geen groter pijn, dan topsporter in Friesland te zijn.”

Doodstil

7: Fryslân heeft mooiere plaatsnamen

Weer die Friese zelfingenomenheid. Want ze mogen dat vinden. Nederland, de meerderheid vindt anders. Een prachtige plaatsnaam in Groningen is bijvoorbeeld Hongerige Wolf. Maar de mooiste is Doodstil. Het is de mooiste plaatsnaam van Nederland zelfs. Want in 2005 is er een heuse landelijke verkiezing geweest. En wat blijkt? Doodstil op één. Waterlandkerkje (Zeeland) op twee. En Muggenbeet (Overijssel op drie). Inderdaad. Geen enkele Friese plaatsnaam in de top drie van mooiste Nederlandse plaatsnamen. Waar de auteur van Upcoming het idee vandaan haalt dat Friesland mooiere plaatsnamen heeft? Geen idee.

Hoge der A

8: Fryslân heeft tot de verbeelding sprekende helden

Is ook weer arbitrair. Maar de schrijver komt met een beeld van Grote Pier op de proppen. Dat is één of andere Friese ridderheld. Vervolgens komt hij met een verhaal over Gronings Ontzet. Dat Bommen Berend is verslagen met Friese hulp. Want de Groningers konden zelf geen capabele mensen vinden.

Dat klopt feitelijk. Maar wie wat dieper de geschiedenis in duikt, weet dat Friesland al sinds heel lang in dienst staat van Stad. Als Stad riep: we hebben extra legers nodig, dan leverde Friesland. Zo waren de verhoudingen nu eenmaal. En niet alleen qua legers. ook qua welvaart. De rijkdom van het Friese rijk werd verscheept naar de grootste stad: Groningen.

Al vroeg in de middeleeuwen was Groningen de machtigste stad van het Noorden. Het Ommeland, dat tot ver in Friesland reikte, stond en werkte in dienst van de stad. Oogsten. mooie vrouwen, alles met een beetje waarde werd naar Stad gebonjourd. Je kunt dus wel stellen dat Friesland werkte in dienst van Stad. Je hoeft maar naar Lage en Hoge der A te kijken om te weten welke welvaart dat heeft opgeleverd.

Groningers Friezen 34

9: De jeugdopleiding van sc Heerenveen is een stuk beter dan die van FC Groningen

Tijdje zo geweest. Althans qua ranking van de jeugdelftallen aan het einde van het seizoen. Maar tegenwoordig zijn de jeugdelftallen gelijkwaardig aan elkaar. Verder investeert Groningen de komende jaren miljoenen in de jeugdopleiding via bijvoorbeeld het Centrum voor Topsport. Miljoenen die Heerenveen niet heeft. De schrijver staaft zijn mening echter met een lijstje doorgebroken spelers: Slinkgraven, Zyjech en Jerry st. Juste. “Dat is een stuk beter dan Hiariej of Hateboer,” weet de auteur.

Nou. Poeh hé. Slinkgrave, leuk talent hoor, daar niet van. Maar doet het bij Ajax nu niet echt subliem. Zyjech wel echt een enorm talent. Maar komt gewoon uit Dronten (Flevoland). En Jerry st. Juste is gewoon geboren in Stad. Dat is dus een Groninger. Die toevallig in Friese dienst speelt. En wie de neuk is st. Juste überhaupt? Zijn naam valt in het niets bij namen als: Robben, Koeman, Bacuna, Van Dijk (weliswaar Brabander, maar groot geworden in jeugd van Groningen en als Zyjech een Fries is, is Van Dijk een Groninger).

Daarnaast blijkt FC Groningen voor talenten toch een ietwat betere springplank te zijn. Suarez is via FC Groningen uitgegroeid tot een van de beste spelers van de wereld. Tadic, Van Dijk, Bacuna, Kostic, en ga zo maar door, maken allemaal furore in grote buitenlandse competities na hun doorbraak in Groningen. Tibbling is Europees Kampioen geworden met de jeugd en is een van de beste spelers van het toernooi. Wat kan Heerenveen daar tegenover zetten? Huntelaar. Alves, maar die scoorde alleen in Nederland. En verder?

Groningen Friezen Upcoming

10: En daarom zal sc Heerenveen zondag de Derby van het Noorden ook vast winnen

Whuahahahahahah de Friezen hebben alle hoeken van de Euroborg gezien. Zijn overklast, overtroefd en moesten het onderspit delven als het gaat om inzet, kwaliteit, finesse, gogme, en sterkte van de bank. Eigenlijk waren ze zondag in elk facet van voetbal de mindere van de Trots van het Noorden; FC Groningen. Reden nummer tien haalt daarmee eigenlijk al alle voorgaande redenen onderuit.

Tot slot: je kunt zoveel redenen bedenken waarom Friesland superieur is aan Groningen. Je hoeft eigenlijk alleen maar naar Stad te kijken om te weten: er gaat niets boven Groningen. Zij hebben misschien meer water, hun eigen brabbeltaaltje, skûtsjes, wat aardige voetballers voortgebracht en meer van dat. Maar uiteindelijk kan niets op tegen Stad. In de middeleeuwen al niet. Nu niet. Nooit niet.

Door: Willem Groeneveld

Psst, hier meer afleiding: