Update van rayonhoofd Noorderhaven: ijs nu 6,5 cm dik. Zondag schaatsen op diepen moet lukken!

Dirk aan het werk

IJsmeester Dirk van Driel houdt ons al een halve week dagelijks op de hoogte van de ijsdikte in de Noorderhaven. Dat begon met 2,5 cm dikte, toen 4 en afgelopen nacht is daar weer 2,5 bij aangegroeid. “Het ijs is echt geweldig.”

Met gevaar voor eigen leven offert Dirk zich op om naast zijn boot dagelijks ijsmetingen te verrichten. Volgens hem is die plek al jaren zeer representatief voor de ijsdikte op de diepen. Normaal gesproken doet hij dat op ongeveer een meter afstand van het schip, maar vandaag durft hij verder het ijs op om te boren. Met goed resultaat dus. “Het ijs is 6,5 cm dik en ligt er fantastisch bij. En nu ga ik er snel weer vanaf om niet het verkeerde voorbeeld te geven.”

Zondag moet lukken!

Want 6,5 cm is een mooie dikte, maar volgens de experts nog te weinig om te kunnen schaatsen. Die zeggen dat de ijsvloer minimaal 8 cm dik moet zijn om honderden schaatsers aan te kunnen. Gezien de constante ijsgroei van de afgelopen nachten (2 cm per nacht) moet het zondag dus lukken om iconisch te schaatsen op de diepen, of in ieder geval de Noorderhaven.

Maar, waarschuwt Dirk, het is nog lang niet overal veilig. “Onder de bruggen is het nog open en er zijn meer plekken waar het gevaarlijk dun is.” En met tienduizenden het ijs opgaan, is ook niet verstandig. Dirk: “Het zal me benieuwen of het druk gaat worden. Waarschijnlijk/hopelijk zal het wel los lopen.”


Psst, hier meer afleiding: