Utopische plaatjes tijdens uitgedost Paradigm Festival

Paradigm

Als DJ Malbetrieb om exact 12 uur ’s nachts zijn laatste technoklanken over het buitenterrein van Paradigm laat galmen, klinkt er een luid gejoel en klappen de bezoekers hun handen blauw.

Een enkeling schreeuwt nog om een toegift. Maar de eerste dag van het Paradigm-tweeluik zit er toch echt op. Zwetend van de vele danspasjes vervolgt de menigte haar weg even later naar de uitgang. De talloze hoogtepunten worden ondertussen onderling gedeeld, waarbij superlatieven tekort lijken te schieten. En ondanks dat het feest de volgende dag nog vrolijk verder gaat, kan het Paradigm-festival na dag één alvast zonder risico tot een groot succes worden gekroond.

Stevig skelet

Dat vermoeden ontstaat eigenlijk al bij binnenkomst. Want al turend vanaf de verhoging waan je je in een zonovergoten hedonistisch paradijs waar het geluk je van alle kanten wordt aangereikt. Comfort, entertainment, hapjes en drankjes, alle zijn in diverse vormen aanwezig.

Het hoofdingrediënt van het festival blijft echter natuurlijk de muziek; de techno welteverstaan. Dat vormt nog steeds het stevige skelet voor het bestaan van Paradigm. Want ondanks dat na deze twee feestelijke dagen afscheid wordt genomen van de locatie aan de Helsinkistraat, zal het Groningse technohart volop verder kloppen op het oude Suikerunie-terrein. Wellicht was dit voor de organisatie extra reden om op de oorspronkelijke grond nog eenmaal alles uit de kast te halen.

Paradigm

Woodstock

Zo zijn er buiten verschillende techno-stromingen te horen. Van de stevige beats bij de mainstage, tot de melodieuze klanken bij het zogenoemde ‘Woodstock’, waar begenadigde DJ’s vroegere disconummers tot technotoppers omtoveren. Ook binnen hebben de gasten keuze uit verschillende podia. Door deze verscheidenheid is er altijd een plek waar de liefhebber z’n muzikale hart kan ophalen om daar vervolgens de voeten van de vloer te laten gaan.

Daarbij zorgen vooral de danspartijen bij Woodstock voor een zeer vrolijke aanblik. Omdat de grond hier is bedekt met zand, besluiten velen hun schoenen naar de kant te gooien en met de zon in het gezicht breed glimlachend hun pasjes in blote voeten te vervolgen. Een vrolijk tafereel waar steeds meer mensen zich enthousiast bij aansluiten.
Masseuses en bodypainters

Paradigm is meer dan techno

Na tijden dansen zijn sommigen echter even toe aan een andere vorm van ontspanning. Zo neemt een deel plaats in de massagestoel, een paar meter verderop. Voor 1 euro per minuut kunnen bezoekers zich hier onder handen laten nemen door een klaarstaande masseuse. Andere aanwezigen laten zich opfleuren door middel van kunstige creaties van de aanwezige bodypainters. Weer anderen kiezen ervoor om lekker neer te ploffen op een relaxte loungebank of pakken hun rustmomentje in één van de met tapijten bezaaide zithoeken. Recreatieplekken te over dus.

Ook op culinair gebied is er keuze uit een reusachtig scala aan mogelijkheden. Bij de standjes, caravans en barretjes zijn de meest uiteenlopende lekkernijen te verkrijgen. En dus zie je menig persoon een smoothie, ijsje, bordje pasta, crêpe, of pizzapunt wegwerken. Zo wordt het energiepeil weer op het gewenste niveau gebracht. Daarna geven zij weer met alle plezier gehoor aan de lokroep van hun geliefde techno. Als herboren verhuizen ze naar de dansvloer, om daar wederom de ene na de andere gladde move uit de mouw te schudden.

Paradigm

Hoopvolle toekomstmuziek

Vele uren geluk verder doet de avond haar intrede. Een oranje gloed valt als een deken over het festivalterrein. Het grootste gedeelte van dag één zit erop, maar het heeft qua beleving op geen enkele manier ingeboet. Integendeel: vrijwilligers tonen dezelfde portie gedrevenheid en bij de bezoekers is de smile nog steeds op geen enkele manier weg te poetsen. Nieuwe deelgenoten praten geanimeerd en ééndaagse koppels liggen in een hoek te zoenen.

De muziek en de bijna dromerige setting vormen van begin tot eind een schitterende samensmelting. Paradigm heeft met dit festival honderden mensen een onvergetelijke tijd bezorgd. Het neemt hiermee tegelijk waardig afscheid van haar wortelen. De technokaravaan kan daarom met opgeheven hoofd naar haar nieuwe thuis verkassen, waar de organisatie zonder twijfel weer menig topfeest zal voorschotelen. The beat goes on!

Door: Redmar Bosma – foto’s: Willem Groeneveld en Lesley Delano Pietens

Paradigmn 3
Paradigm 8

Ga het gesprek aan ( comments)