Vaartijden Eemshaven-Kristiansand bekend! Dit is hoe je reis eruit kan zien zonder auto

Het zou dit jaar wel eens een invasie van Groningers kunnen worden in Noorwegen. 7 april gaat de veerverbinding Eemshaven – Kristiansand, uitgevoerd door Holland Norway Lines, namelijk van start. Dat is awesome, want Noorwegen is een geweldige bestemming en hopelijk is Groningen dat ook voor de Noren.

Het heeft even geduurd, maar eindelijk zijn de vaartijden bekend. Wij namen de proef op de som en bekeken wat de mogelijkheden zijn wanneer je duurzaam wil reizen: te voet en met het openbaar vervoer.

Drie keer per week

De M/S Romantika vertrekt drie keer per week vanaf Eemshaven: op dinsdag, donderdag en zaterdag. De haven, gelegen op het meest noordoostelijk gelegen puntje van de provincie is makkelijk te bereiken per trein. Wij doen alsof we een bootreis boeken op 7 mei heen, 18 mei terug, en reizen uiteraard per trein. Die vertrekt om 12:22 uur vanaf Hoofdstation en komt om 13:13 uur aan in de Eemshaven. Ruim op tijd voor de afvaart van 15:00 uur.

Kristiansand is alles wat je ervan verwacht. Scandinavië zoals het hoort. Foto: Visit Kristiansand

De basisprijs voor twee personen (zonder auto) is 300 euro. Daarna begint het afwegen. Aangezien je toch 18 uur op zee zit kun je eigenlijk niet zonder een slaapcabine. Wie bin’ Grunnigers dus kiezen we voor de goedkoopste optie: de 2-persoons binnenhut. Die kost 75 euro. Dan heb je wel een eigen douche, toilet en LCD-tv. Wil je uitzicht over zee, dan betaal je 25 euro extra. Er zijn ook luxe hutten en zelfs suites te boeken. Zo’n suite kost 275 euro, met alle luxe die daarbij hoort.

Boot goedkoopste optie

In totaal komt de reissom uit op 375 euro voor twee personen. Niet goedkoop natuurlijk, maar vliegen op Zuid-Noordwegen is nog veel duurder. We kijken naar een vliegticket voor dezelfde data in mei en komen met overstappen heen in Bergen en terug in Oslo op een totaalprijs van 709 euro zonder ruimbagage. Een veel minder duurzame en veel duurdere optie dus.

Volgens de ANWB ben je met de auto ongeveer 300 euro kwijt aan benzine voor een retour Groningen-Kristiansand. Bovendien moet je dan alsnog met de boot tussen Denemarken (Hirtshals) en de Noorse havenstad. Retourtje? 275 euro. Voor honderd euro meer heb je de bootreis waar dit artikel over gaat. Je auto meenemen op de M/S Romantika kost overigens 150 euro.

Links: de nachtclub Rechts: de simpele hut Afbeeldingen: Holland Norway Lines

Overstap van boot op trein

Bovendien is de keuze tussen opgepropt in een vliegtuig (of auto) zitten of de ruimte van een schip snel gemaakt. De M/S Romantika heeft een capaciteit van 2500 passagiers en een zeer gevarieerd aanbod van faciliteiten aan boord, zoals 685 passagiershutten, vijf restaurants, drie bars, een theater, een nachtclub, een casino, twee shops en een welness!

De boot komt om 09:00 uur ’s ochtends aan in Kristiansand. En nu komt het mooie. De overstap van boot op trein is slechts 200 meter. Voor treinliefhebbers is de nachtboot daarom een bijzonder goede optie. Zeker ook omdat je in Noorwegen geweldige treinritjes kan maken. Zo kun je gebruik maken van de Sørlandsbanen. Deze lijn van 553 kilometer lang rijdt tussen Oslo en Stavanger met ongeveer in het midden Kristiansand.

Treinreizen in Noorwegen is geen straf. Afbeeldingen: Noorse Spoorwegen

Naar de fjorden of Oslo?

Zowel de fjorden aan de westkant van Noorwegen als de hoofdstad zijn direct bereikbaar. RailAway was onlangs nog in het gebied en reisde per trein van Kristiansand naar Drammen. Onderweg zie je talloze valleien en regelmatig de Noordzee.

De trein naar Oslo vertrekt om 09:54 en sluit dus perfect aan op je bootreis. Je arriveert om 14:25 in de Noorse hoofdstad, waarvandaan je het land verder per OV kan ontdekken. Toch per auto verder toeren? In Noorwegen wordt het gebruik van elektrische auto’s aangemoedigd en je kan overal een stroomgedreven bolide huren.

Naast Noorwegen kun je ook Zweden prima bereiken vanuit Kristiansand. De stad wordt niet voor niets de gateway naar Scandinavië genoemd. Prachtige steden als Gotenburg en Stockholm zijn met prachtige treinreizen in 8 á 11 uur te bereiken.

Kristiansand is de ‘gateway’ naar niet alleen Noorwegen, maar ook Zweden. Afbeelding: Holland Norway Lines

Geen low-budget trip

En dan is er natuurlijk nog de terugtocht. Ook in Noorwegen vertrekt de M/S Romantika om 15:00 uur en komt om 09:00 uur weer aan in de Eemshaven. Daar kun je om 09:49 weer op de stoptrein naar Stad stappen waar je om 10:43 uitgeslapen na een nacht op zee weer aankomt.

Alles bij elkaar is een tripje naar Noorwegen natuurlijk geen low-budgetvakantie. Het prijsniveau is zelfs in vergelijking met Nederland erg hoog. Een biertje kost er 10 euro. Maar de trein is niet extreem duur en accommodaties kun je zo duur maken als je wil. En de Noorse natuur… die is gratis.

Psst, hier meer afleiding: