Van Barbecueboot tot supsafari – zo relax je op het water in Groningen

water

Je bent knettergek als je geen gebruikmaakt van de Groninger grachten met dit weer. En er zijn opties genoeg. Van pils drinken op de barbecue-boot tot supsafari, dobberen kan op vele manieren. Daarom een overzichtje.

Allereerst: het zijn eigenlijk geen grachten. Of dat zijn het wel, maar we noemen ze diepen hier in Groningen en het gedeelte dat om het centrum ligt, staat bekend als De Diepenring. Zo heb je ook straten in Stad waar je vroegâh gewoon natte voetjes kreeg als je er fietste, zoals het Gedempte Zuiderdiep of het Damsterdiep. Allemaal dichtgegooide wateren.

Maar gedempte diepen daargelaten, er zijn er nog zat met H2O over. Bijvoorbeeld het Hoge- en Lage der A. Echt idyllische spotjes om vanaf het water van Grunn te genieten en dat kan op vele manieren. De chillste hieronder op een rijtje:

De Barbecue-boot

Foto: bbq boot Groningen[/caption]

Varen, bier en barbecueën, zo heeft God het bedoeld.  Nee echt. Op de barbecue-boot zit je met z’n allen in een cirkel, met in het midden een dikke spot om lappen vlees gaar te stoken. Het water loopt niet alleen onder de boot door, maar ook in je mond. Heerlijk.

En je kunt het zo gek maken als je zelf wil, want je kunt allerlei vleespakketten kiezen, een wijnproeverij doen, brunchen en ga zo maar door. Zelfs een schipper als je geen zin hebt om de B.O.K. te zijn – Bewust Onbezopen Kap’tein. Prijzen variëren sterk, dus check de website eem.

Reserveren: hier

Supsafari/suppolo

Foto: Subexperience[/caption]

Suppen is aan. Sinds een aantal jaar hoeft het zonnetje maar een beetje te schijnen en er staat volk op een surfplank te peddelen. Vreemd gezicht, maar het schijnt heel tof te zijn. Beetje cruisen, bloedjemooi uitzicht, wat wil een mens nog meer? Nou, supsafari. Want dat kan tegenwoordig ook. Op zo’n supding naar het Hoornsemeer en daar door de begroeide stukjes op avontuur. Lachen man.

En dat is nog niet eens de gekste variant van het hele supgebeuren. Grijp je meest sportieve vrienden en vriendinnen bij mekaar voor een snoeihard potje suppolo, hoe tof is dat? Al is het water daar nu misschien nog wat te frisjes voor.

Suppen kan bij Teuntje de Slak en die zit bij het Harbour Café Oosterhaven en Kaap Hoorn.

In de kano, jaaah

Foto’s: ’t Peddeltje[/caption]

Heerlijk klassiek in de kanooo, jaaah. Één-, twee- of driepersoons en die haal je natuurlijk onder de Herebrug bij ’t Peddeltje, een maatschappelijk betrokken organisatie die sinds jaar en dag drijvende vervoersmiddelen verhuurt. Minder uitdagend dan de bbq-boot of supsafari, maar wel makkelijk en betaalbaar.

Op ’t waterfietsje

Groningen fietsstad! En die eer kun je zelfs hooghouden op het water, want natuurlijk kun je überchille watertrapfietsjes huren om door de Diepenring te waden. Die haal je eveneens onder de Herebrug bij ’t Peddeltje. Enige nadeel: kost energie. Al kun je zo hard of zacht trappen als je zelf wil en een kratje bier kan prima achterop. Ideaal.

Elektrische fluisterboot

Foto: Marina Reitdiephaven[/caption]

Kost je geen spierkracht en je kunt er tot zes mensen in kwijt. Of twee heule flinke. Maar het allerchillste aan de fluisterboot is dat ‘ie elektrisch is, en daarom nul benzinedampen of teringherrie. Rust…

De stille sloepjes zijn te huren bij Marina Reitdiephaven en ’t Peddeltje.

Zijn we iets vergeten? Vul aan in de comments op Facebook. En tag even iemand waarmee je echt het water op moet komende tijd.

Ga het gesprek aan ( comments)