Van die dingen: gesloten relatie

Lara

Mijn vriend en ik hebben een gesloten relatie. Wij kunnen helemaal niet anders. En wij voelen ons er helemaal in thuis.

Inmiddels hebben wij alweer bijna een jaar deze relatie maar toch moet onze omgeving hier nog steeds wat aan wennen.

“Hoe weet je nou dat er niet andere mannen rondlopen die nog veel beter bij je passen?”
“Ben je op zo’n manier nog wel in staat je als individu te ontwikkelen?”
“Wat nou als hij met een ander naar bed wil?”
“Wat nou als jij met een ander naar bed wil?”
“Vind je nou echt dat de mens gemaakt is om bij één persoon te zijn?”
“Ben je niet bang dat je allerlei gevoelens gaat onderdrukken?”
“Ben je niet bang dat je dingen stiekem gaat doen? Of doe je dat al?”
“Ben je niet bang dat je heel saaie seks krijgt? Of heb je die al?”

Tja, een gesloten relatie is niet voor iedereen weggelegd. Kennelijk werkt een open relatie voor anderen juist heel goed. Zij ervaren daarin een grote mate van vrijheid en voelen een gesloten relatie als een verstikkende gevangenis.

Ik probeer het dan nog maar eens uit te leggen.

Ik weet inderdaad niet of er ergens op de wereld andere mannen zijn die misschien nog beter bij me zouden passen. Wel weet ik dat deze heel goed past. En dat hij, terwijl hij ook nog niet alle vrouwen van de wereld kent, graag bij mij wil zijn. Wij hebben namelijk, net als bij wie is de mol, een bondje. Een bondje tussen twee kandidaten die het spel bloedserieus nemen. We delen alles. En dat alles is lang niet altijd leuk. Maar met alleen leuk kom je niet verder. Met delen wel. Sinds dat bondje is het met mijn persoonlijke ontwikkeling nog nooit zo hard gegaan. Van mijn bondgenootje hoef ik gelukkig niet de hele tijd leuk te zijn. Dat kan ik ook helemaal niet. Want ik ben vaak angstig, chaotisch, lomp, verdrietig en soms boos. En al die dingen mag ik gewoon zijn. Zo’n soort bondje hebben wij. Daar word ik blij en rustig van. En die seks? Zo’n bondje is ook nog eens heel opwindend. Dus dat zit wel goed.

Ik heb het nog even geprobeerd, zo een open relatie. Ik was onrustig en voelde me gevangen. Gevangen in de vrijblijvendheid. Nu zit ik in een gesloten relatie en ik ben nog nooit zo open geweest.

Mijn vriend en ik hebben een gesloten relatie. Wij kunnen namelijk helemaal niet anders.

Door: Lara Harbers, Lara is opgegroeid in Groningen, was werkzaam als docent en nu actief als freelance presentatrice en schrijfster. Lara speelt elke week Rummikub, komt tot rust in kringloopwinkels en schrijft brieven met haar vierkleurenpen. Voor Sikkom schrijft ze stukjes, zonder pen, op een laptop. Over twee weken weer een nieuwe “Van Die Dingen

Jou ook iets opgevallen? Iets meegemaakt? Of moet je gewoon wat kwijt? Mail ons je columns, video’s of ander leuks!

Ga het gesprek aan ( comments)