Van Groene Hel naar stille betonbak – smeekbede aan GF

Het heeft wat treurigs. De vlaggenzwaaiende supporters in het verdomhoekje op de Noordtribune van de Euroborg. Het zijn de Groningen Fanatics, in de volksmond bekend als de GF.

De GF bestaat sinds de laatste jaren in het Oosterpark. De supportersvereniging wil in het stadion bijdragen aan de voetbalsfeer met spandoeken, liederen en trommels. Een ietwat andere beleving dan de doorsnee fanatieke supporter, maar het vult elkaar aan. En de GF trakteert het stadion regelmatig op fantastische spandoeken.

De Groene Hel

Zeker in de beginjaren van de Euroborg vormen Z-side, GF en overige fanatieke supporters een hecht blok achter de goal op de Noordtribune. De clustering van supporters maakt enorm veel kabaal. De Euroborg verandert, dankzij de enorme vocale support, al snel in de ‘Groene Hel’. Een onneembare vesting waar het spookt, waar de twaalfde man dicht op het veld staat en de groenwitte helden naar grote hoogtes schreeuwt.

De glorietijd duurt enkele seizoen, tot er fitties ontstaan. Verschillen tussen voetbalbeleving van de verschillende groepen, ontaarden in kleine scheurtjes en uiteindelijk in grote kloven die, volgens de betrokkenen, niet meer zijn te overbruggen. Een gedeelte van de fanatieke supporters ergert zich aan GF, aan de liedjes die jongens zingen. Aan het vlaggenvertoon, waardoor delen van de wedstrijd worden gemist.

Verhuizing is erger dan de kwaal

Andersom voelt GF zicht steeds minder gewaardeerd zo centraal op de tribune, tussen de andere fanatieke groepen. Om de lieve vrede te bewaren en vooral om ongestoord verder te gaan met hun eigen beleving, besluit GF om te verhuizen. Weg van het midden, op naar een eigen plek in de hoek van de Noordtribune, waar ze ongestoord hun eigen gang kunnen gaan.

Beide sentimenten zijn te begrijpen. Er is nu eenmaal verschil in beleving. Een verhuizing is vanuit dat oogpunt te rechtvaardigen. Maar nu we enkele jaren verder zijn, kunnen we voorzichtig concluderen dat het medicijn erger is dan de kwaal. De oplossing is funest voor de algehele voetbalbeleving in de Euroborg.

Supporters bereiken elkaar niet meer

Dat zit in een aantal facetten. Het belangrijkste facet daarvan is de afstand tussen de verschillende groepen op Noord. Waar voorheen liederen, door de geringe astand tussen supporters, over en weer gemakkelijk werden opgepikt, zie je nu een kaalslag in de sfeer.

Als GF vanuit de hoek een lied aanzet, komt dat, als het al doorkomt, pas seconden later aan bij het middengedeelte, waardoor de supporters daar niet goed kunnen aanhaken. Andersom werkt het net zo.

Als achter de goal massaal een lied wordt gebulderd, krijgt GF dat vaak niet mee. Omdat ze of al bezig zijn met aan ander liedje, waardoor beide liederen vrij snel sterven, of omdat ze het gewoon niet, of te laat, horen. Het gevolg is dat geen enkele groep meer de hele Noordtribune bereikt om iedereen mee te krijgen. De cohesie is volledig weg.

Daarnaast oogt het ook bijzonder sneu op televisie en vanuit de rest van het stadion. Zeker nu de Borg steeds leger wordt, is het beeld van dat plukje hossende en vlagzwaaiende gasten in de hoek lachwekkend. Een compleet leeg vak, naast het fanatiekste vak. Dat kan niet, dat is de nagel aan de doodskist van sfeer in het stadion.

Smeekbede naar GF en andere fanatieke supporters

De oplossing ligt voor de hand. Over geschillen uit het verleden heenstappen en vooral uit de schaduw van de eigen beleving stappen. Iedereen zit er met een hoger en gezamenlijk doel: FC Groningen. Tenminste, daar ga ik gemakshalve vanuit.

De ouderwets fanatieke supporter op de Noordtribune zal moeten accepteren dat af en toe bij een corner een vlag het beeld vult en de GF moet volwassen omgaan met gefundeerde kritiek. Alleen dan krijgt de Euroborg weer de sfeer van de beginjaren, alleen dan wordt een middagje voetbal meer dan alleen het veldspel.

Zoals het nu gaat, met de wedstrijd tegen Vitesse als voorbeeld, komt het niet meer goed en krijgen we nooit structureel de hel terug in de Euroborg. Dus een smeekbede richting supporters op Noord: vergeet de veschillen, herenig achter het gezamenlijke hogere doel en herenig daarom samen, midden op Noord.

GF

Door: Willem Groeneveld

Psst, hier meer afleiding: