Vanaf volgende week statiegeld op plastic flesjes sappen en smoothies Appie. Later dit jaar volgen blikjes

Foto: ANP

Je kent ze vast wel: de sapjes en smoothies van de Appie. Vanaf volgende week betaal je statiegeld en kun je ze uiteraard ook inleveren. Het is de volgende stap in meer inzamelen en dus recyclen en hopelijk minder zooi in de natuur. Eind dit jaar volgen (niet alleen bij de AH) de blikjes.

Statiegeld Nederland maakte in februari al bekend het statiegeldsysteem te openen voor alle sappen in plastic flessen. Albert Heijn stelde destijds deze ontwikkeling te omarmen, maar het duurde even om alles geregeld te krijgen. 

27 procent meer afval in natuur

Per plastic flesje wordt vanaf volgende week vijftien eurocent statiegeld gerekend. Net als voor blikjes, waarvan er jaarlijks circa twee miljard over Nederlandse toonbanken gaan. De overheid voert de statiegeldmaatregelen in omdat er steeds meer flesjes en blikjes in de natuur opduiken.

Volgens de laatste cijfers is het aantal blikjes en flesjes in de natuur met 27 procent toegenomen. (Bron: rijksoverheid) De trend is dus niet minder maar meer blikjes in het milieu. Waar je straks je blikje kan inleveren, wordt nog nader uitgewerkt. Net als bij flesjes is het aan producenten en supermarkten die blikjes op de markt zetten dit systeem vorm te geven.

Linksom of rechtsom

De overheid stelt wel een aantal randvoorwaarden. Zo heeft toenmalig minister Van Veldhoven bepaald dat net als bij statiegeld op kleine plastic flesjes de horeca en kleinere verkopers worden ontzien. Dat betekent dat zij vrijgesteld zijn van de inname van blikjes, en de producenten van blikjes de kosten dragen van het statiegeldsysteem.

Linksom of rechtsom moet het aantal blikjes en flesjes in de natuur verminderd worden. In Groningen, in heel Nederland. Of statiegeld daarbij gaat helpen is nu nog een vraag, maar dat er iets moest gebeuren mag duidelijk zijn. Nederland volgt hiermee het voorbeeld van Duitsland, Finland, Noorwegen en Denemarken.

Psst, hier meer afleiding: