Vannacht weer rommel (vermoedelijk asbest) gedumpt op oprit A7 bij Marum en in de fik gezet: ‘Gelukkig zijn er geen ongelukken gebeurd’

De brandweer had het vuurtje op de oprit naar de A7 in Marum snel geblust. Foto: Persbureau Meter

Onbekenden hebben maandag in alle vroegte opnieuw afval gedumpt en in brand gestoken op de A7 bij Marum. Rijkswaterstaat is blij dat er geen ongelukken zijn gebeurd.

“Er zijn op de oprit bij Marum pallets neergegooid en we vrezen dat er spullen liggen die asbesthoudend zijn”, zegt een woordvoerder van de wegbeheerder.

De oprit bij Marum, van Groningen in de richting Drachten, is daarom nog afgesloten. Volgens de woordvoerder zijn rond 04.00 uur afgelopen nacht op de oprit pallets en ander hout gedumpt en in brand gestoken. “Gelukkig ontdekten onze mensen het vlot en kon de brandweer snel worden gealarmeerd.”

Asbest

De brand is geblust. Rijkswaterstaat schakelt een speciale ploeg in om de rommel op te ruimen, omdat er vermoedelijk asbest tussen het afval zit.

De rommel die bij Havelte en Meppel op de A32 lag, is volgens de woordvoerder zondag of opgeruimd, of ter zijde geschoven. “Dat de rommel er nog niet helemaal weg is, komt omdat de aannemer onvoldoende capaciteit heeft”, zegt de woordvoerder van Rijkswaterstaat. “De rommel die bij Frieschepalen op de A7 is door een speciaal bedrijf in zijn geheel afgevoerd omdat daar mogelijk ook asbesthoudend materiaal in zat.”

“Er gaan doden vallen als extremisten rommel blijven dumpen”

Volgens de woordvoerder is Rijkswaterstaat extra alert op mogelijke nieuwe gevallen van afvaldumpingen op de wegen. Vorige week deponeerden actievoerende boeren en sympathisanten uit protest afval op meerdere snelwegen. De afgelopen tijd zijn er regelmatig boerenprotesten op en bij snelwegen, waarmee wordt geprotesteerd tegen de stikstofplannen van het kabinet.

Burgemeester Koen Schuiling van Groningen zei vorige week als voorzitter van de Veiligheidsregio dat hij vreest dat er doden vallen als extremisten afval en rommel blijven dumpen op snelwegen. De politie heeft een speciaal rechercheteam opgezet dat onderzoek doet naar de dumpingen van afval op snelwegen in Noord-Nederland.

Door Jan Westera

Psst, hier meer afleiding: