Veel kroegen en clubs openen vannacht al de deuren: “We gaan om 1 over 12 los en dat hoor ik van de meeste bedrijven”

tips uitgaan nacht Poelestraat

De horeca in Stad laat geen gras groeien over de verruiming van de coronamaatregelen. Veel kroegen en clubs gaan in de nacht van vrijdag op zaterdag -direct na middernacht- open.

“We gaan vrijdag om 1 minuut over twaalf open en dat hoor ik van de meeste bedrijven’’, zegt horecaondernemer Marcel Levee. Hij is eigenaar van onder andere Feestcafé Klein Amsterdam in het uitgaanscentrum rond het Poeleplein in de binnenstad.

Eerder

De heropening komt een dag eerder dan veel mensen verwachtten. Het leek er aanvankelijk op dat nachtzaken zaterdagavond voor het eerst sinds lange tijd weer tot na 22 uur open zouden blijven. Die dag gaat een streep door de verplichte corona-sluitingstijd.

“Maar de zaterdag begint vrijdagavond al om 24 uur. Daar wachten we graag even op’’, vertelt Marcel. Hoeveel bedrijven dat doen en welke regels ze toepassen, is onduidelijk. Bedrijven die overdag al open zijn, gaan vrijdagavond om 22 uur eerst voor twee uur dicht.

Bar-restaurant Gusto en borrelcafé Oblomov hanteren vrijdagnacht vrije toegang met 1,5 meter afstand, weet Marcel. “Voor de feestcafés Klein Amsterdam en Shooters is dat geen doen. Daar vragen we een test- of vaccinatiebewijs aan de deur.’’

Stress

Twister, een van de grotere danscafés in het uitgaanscentrum van de stad, blijft dicht. “Na 15 maanden stilstand moeten we de heropening binnen zes nachten zien te regelen. Dat is tamelijk plotseling. Als je bezoekers meteen weer de kwaliteit van weleer wilt bieden, moet er een hoop gebeuren en gecontroleerd worden. Achter de schermen is overal veel stress. Je moet met personeel opschalen, koelmonteurs zien te vinden en de leveranciers hebben het ook druk.’’

Bij café-restaurant Time Out kijkt Dick Jager uit naar zondag, als Oranje-fans op negen schermen kunnen zien hoe de voetballers het doen in Boedapest. Hij sluit niet uit dat mensen in alle euforie opstaan bij een winnende goal in de laatste minuut.

Opgelucht

‘Staan en juichen zijn niet toegestaan, maar moeilijk tegen te houden. Het is even juichen en weer zitten. Maar de winnende goal op dat moment? Dan hou je het niet tegen. Die spanning hou je’’, zei hij woensdag in de uitzending van DVHN Live .

Dick is blij en opgelucht dat hij er weer op volle kracht met zijn personeel tegenaan kan, maar is tegelijkertijd ook een beetje huiverig voor het eerste ‘losse’ weekend. “Ik denk dat er veel spanning is en toch ook een opgewonden uitgaanspubliek. En het vele alcoholgebruik. Agressie verwacht ik niet, maar kan men die grote hoeveelheden alcohol wel op? Ik vermoed dat veel mensen daar aan moeten wennen. Aan de andere kant bestaat er bij mij geen twijfel over de goede aanwezigheid van politie in de stad om alles in goede banen te leiden.”

Door Frits Poelman – lees meer op Dagblad van het Noorden

Psst, hier meer afleiding: