Veel meldings over drogeren in het uitgaansleven. Nachtraad waarschuwt: “Let op je drankje!”

Foto van Getty Images

Joke is met vrienden aan het stappen in Groningen. Al snel krijgt ze een drankje aangeboden door een vreemde gast. Vanaf dat moment gaat het helemaal mis. Er zit drugs in de borrel.

Een paar uur van de avond is Joke kwijtgeraakt. Ze is wel de hele tijd in dezelfde toko gebleven, vertelt haar vader. “Maar daar weet ze niks meer van.” Als ze bijkomt, raakt ze in paniek. En tot overmaat van ramp wordt ze door barpersoneel zonder jas op straat gezet. “Het was -3 die nacht”, briest de vader. “Ze raakte volslagen in paniek en wist gelukkig haar oudere zus te bellen, die ons weer heeft ingeseind.”

“Overal toename van drink spiking

Dit verhaal kregen we eind februari binnen van een bezorgde pa. We hebben daar destijds niks meegedaan omdat de betrokken (en erg geschrokken) horecatent en familie een goed gesprek hebben gehad. Maar alsnog delen we een deel van de mail omdat we de laatste maanden vaker dan anders meldingen over drogering via drinken binnenkrijgen. Ook bij de Nachtraad Groningen komen verontrustend veel meldings binnen. Reden voor de raad om de achterban te waarschuwen via Instagram.

“De laatste maanden komt het helaas steeds vaker voor dat horecamedewerkers en bezoekers te maken hebben met middelen die in drank worden gedaan met de intentie om het slachtoffer onder invloed te krijgen”, pent het adviesorgaan, dat opereert onder de hoede van nachtburgemeester Merlijn Poolman. Via de telefoon vertelt Merlijn dat het overal speelt. “Ik ben net op een congres met nachtburgemeesters uit de rest van de wereld geweest. En iedereen signaleert een toename in het zogeheten drink spiking.”

Tips

Volgens Merlijn is het niet zo dat moeders hun kinderen thuis moeten houden. “Er zijn geen tientallen meldingen per nacht. Geen reden tot paniek. Maar we vonden wel dat we mensen moesten waarschuwen en tips meegeven. En hopelijk worden die eikels die het doen hard aangepakt.”

Om te voorkomen dat jongelui slachtoffer worden van deze laffe en smerige streken geeft de Nachtraad een lading tips, die wij graag delen.

Voorkomen:

– Nooit je drankje ergens laten staan; neem je drankje mee naar de wc!
– Houd altijd je hand over je glas
– Neem geen drank aan van vreemden (tenzij je aan de bar staat bij het inschenken en het drankje direct aanneemt van de bar)

Herkennen:

– Drankje smaakt (te) zout, chemisch of bitter
– Je proeft/voelt een klodder in het drankje

Genezen:

– Schakel bij het vermoeden van een drogering direct de EHBO of beveiliging in!
– Geen EHBO of beveiliging aanwezig en valt de gedrogeerde persoon flauw? Bel dan onmiddellijk 112!
– Blijf in de buurt van personen waarvan je weet dat je ze kan vertrouwen
– Laat iemand die (vermoedelijk) gedrogeerd is nooit alleen naar huis gaan; zelfs als je denkt dat het wel meevalt!
– Vang en bewaar z.s.m. urine op en doe na herstel aangifte

Psst, hier meer afleiding: