Veldwijk speelt liever glamour boy in Mokum dan spits bij Groningen

Lars Veldwijk viel tegen Heracles als een zoutzak in. Niet zo gek, hij had daarvoor een paar ‘wilde’ dagen in Amsterdam. Bijzonder en pijnlijk, want want eind 2017 heeft de club hem gewaarschuwd dat hij meer als een prof moet leven.

Dat houdt in: minder focus op het glamourleven en de vlogjes van vriendin Monica, maar alle aandacht voor het leven als topsporter. Hard trainen, gezond eten en genoeg rusten, is daarvoor het credo. Volgens trainer Ernest Faber betekent dat in de praktijk dat Veldwijk niet meer moet excelleren – soms tot in de late uurtjes – in de vlogs van Monica. En terecht. Zeker als het moeilijk gaat.

Faber is boos

“We hebben afspraken gemaakt en nu ligt de bal bij hem”, vertelt Faber in november 2017 aan Dagblad van het Noorden. “Wij reiken hem de hand, maar die moet hij wel zelf grijpen. Hij heet daarin ook verplichtingen richting zijn collega’s,” gaat de trainer verder. Een paar maanden later lijken de waarschuwende woorden niet te zijn aangekomen bij de aanvaller.

Afgelopen maandag (29 januari) publiceert Monica een nieuwe vlog op Youtube. In de video is te zien dat ze donderdagavond lekker aan het tafelen is met vrienden in Amsterdam. Ook aanwezig: Lars Veldwijk. Op vrijdagochtend vertrekt de speler om 6:00 uur (zo doet ‘ie dat regelmatig), zo blijkt in de video, naar Groningen om te trainen. Volgens insiders loopt Veldwijk  behoorlijk brak rond op het trainingsveld.

Op stap voor de wedstrijd

Na de training vertrekt de spits weer snel naar Amsterdam om samen met Monica en nog wat gappies naar de Vrienden van Amstel Live te gaan in Ahoy. Daar vlogt Monica uiteraard weer over en ze zegt zelfs letterlijk dat Lars meegaat. Later in de video verhult ze echter dat de voetballer mee is. Zo doet ze haar uiterste best om zijn gezicht niet in beeld te krijgen. Dat lukt, althans zijn gelaat komt er niet in voor.

Maar zijn arm komt wel pardoes voorbij. Iedereen die de arm van Veldwijk wel eens heeft gezien, herkent direct zijn tatoeage. Na het optreden in Rotterdam (dat duurde tot een uur of twaalf), en een portie shoarma in Amsterdam, kruipt Monica weer achter de camera voor een samenvatting van de dag. Terwijl Monica blablablablaat,  hoor je op de achtergrond iemand pissen als een malle. Dat moet wel Veldwijk zijn.

Prioriteiten

Want vriend en vriendin. Ze wonen samen daar. En dat is een behoorlijke schande. Niet dat ze samen hokken, wel dat de speler poep heeft. Veldwijk pakt een heel dik salaris bij de FC. Bij elkaar gesprokkeld door sponsoren en supporters die een vermogen betalen voor een seizoenskaart in ruil voor in ieder geval een strijdbaar FC Groningen. Niemand verwacht elke wedstrijd goed voetbal met 25 goals en 37 assists in een seizoen van de spits.

Maar supporters verwachten wel dat de mouwen worden opgestroopt. Dat er wordt gevochten voor elke grasspriet en dat elke voetballer, zeker als de prestaties tegenvallen, zijn uiterste best doet om de eer van FC Groningen, en daarmee tienduizenden supporters, te verdedigen. Daar heeft Veldwijk maling aan. Die schijnt liever in vlogjes van Monica, dan dat hij schittert in het heilige groen-wit.

Martin Drent

Sterker: het lijkt wel alsof zijn bestaan als betaald voetballer in dienst staat van het glamour leven met zijn vriendin in Amsterdam. Hij hangt liever de getapte jongen uit in Mokumse restaurants en Ahoy dan dat hij alles op alles zet om te slagen bij FC Groningen. Dik betaald krijgen, maar alles eraan doen om te slagen: ho maar. Op zich niet zo erg, maar dan moet er wel gepresteerd worden. Vraag maar aan Martin Drent.

Die is uitgegroeid tot een cultfiguur omdat hij heel goed kon bier drinken. Omdat hij zich regelmatig versliep met zijn brakke hoofd. Maar vooral omdat hij ondanks de biertjes en het nachtleven wel altijd zijn best deed en volop scoorde. Daarom is Drent een cultheld in tegenstelling tot Veldwijk. Hier willen we graag over babbelen met Veldwijk, al is het voor hoor en wederhoor. Maar daar steekt FC Groningen een stokje voor.

Herhaling van zetten

Zes dagen geleden (30 januari) mailen we Richard van de Elsacker, hoofd communicatie, met het verzoek of Veldwijk hierover mogen spreken. Twee dagen later komt er bericht terug: “Lars Veldwijk is hiervoor niet beschikbaar.” Daar moeten we het mee doen. Op de vraag waarom we hem niet mogen spreken, des temeer omdat dit wel zaken zijn die spelen onder supporters, blijft het tot nu angstvallig stil.

Wel zegt Faber in een interview met RTV Noord na Vitesse uit weer dat de bal bij Veldwijk ligt. Net als in 2017. En dat de maat is bijna vol voor Faber. Net als in 2017. Dat Veldwijk poep heeft, ligt aan hem, maar ook aan het gezag van de trainer. Over beter gesteld: welk gezag? En het ligt aan technisch directeur Ron Jans.

Bedankt hè Veldwijk!

Jans heeft Faber opgezadeld met Veldwijk, terwijl hij wist wat voor luie donder de spits is. In zijn tijd bij Zwolle heeft hij nota bene een robbertje gevochten met Veldwijk om hem weer in het gareel te krijgen. Bij Groningen zijn ze er inmiddels klaar mee. Veldwijk mocht afgelopen winter vertrekken. Maar daar heeft hij voor bedankt.

Ga het gesprek aan ( comments)