Verhaaltje over een tattoo: shit happens

De mooiste herinneringen aan mijn jeugd zijn ongetwijfeld de vakanties naar mijn oom en tante in het fantastische Noorwegen. Ze wonen in een klein idyllisch huisje in een vallei omringt door dichte bossen en immense bergen.

Mijn oom verwonderde mij op jonge leeftijd met spannende verhalen over allerlei mythische wezens die zich in deze bossen en bergen bevonden. Trollen, elfjes en reuzen, allemaal verstopten ze zich achter de bomen hoog in de bergen. Ze kwamen alleen tevoorschijn in de nacht.

Noorse mythologie

Om zijn fantasierijke verhalen kracht bij te zetten hing mijn oom ’s nachts, als ik al in de diepe slaap beland was, stukjes wol aan de grote eikenboom in de tuin. De volgende ochtend nam hij mij dan mee naar de boom en vertelde me dat de trollen uit de bergvallei naar het dorp toekwamen om de mensen te bespieden.

Mijn heldhaftige oom betrapte de trollen op heterdaad, waardoor ze in paniek op de vlucht sloegen. Door de haast bleven hun baarden echter in de eikenboom hangen. Vervolgens presenteerde oomlief vol trots de hangende plukjes baardharen in het hars van de eikenboom.

Mijn liefde voor fantasie en mythologie werd door deze uitstapjes naar het magische Noorwegen zo groot dat ik op mijn twintigste levensjaar besloot een tatoeage te nemen die dit gevoel symboliseerde. Na lang overwegen besloot ik de ‘Valknut’ te laten tatoeëren. Een oud symbool bestaand uit drie ineen gestrengelde driehoeken.

Valknut als tattoo

Het symbool vindt zijn oorsprong op oude Noorse relikwieën gevonden op het Zweedse eiland Gotland, en wordt gezien als een ode aan de Noorse oppergod Odin.
Toen ik dit eenmaal bevestigd had, restte mij nog een ding: het daadwerkelijk laten zetten van de tattoo.

Twintig minuten na binnenkomst bij de tattooshop pronkte de Valknut op mijn enkel. Vol trots liet ik de tattoo aan de mensen om mij heen zien, die erg enthousiast reageerden. Ik had een redelijk unieke tattoo met betekenis.

Drie maanden later genoot ik, tijdens een borrel aan het Zuiderdiep, van een welverdiend toiletbezoek. Reikend naar het toiletpapier kwam ik erachter dat mijn goed doordachte en betekenisvolle tattoo niet alleen een oud religieus Noors teken is, maar ook het logo van een bedrijf dat wc-rolhouders maakt. Shit happens.

Door Yorick Karseboom – heb je ook een tof verhaal, pittige column, bijzondere foto of lachen filmpje? Klik op ‘Dump je meuk’

Tattoo Yorrick

Ga het gesprek aan ( comments)