Verhuist Welcome to the Village naar Groningen?

Welcome to the Village is een heel vet festival in Leeuwarden. Drie dagen lang brute bands en een duurzame samenleving in een ragfijn natuurgebied. Veel Groningers zijn er jaloers op, getuige de hoeveelheid kaartjes dat ieder jaar hier wordt verkocht.

Komend weekend begint alweer de vijfde editie van WttV met weer een dikke programmering. Voor al die Groningers die met de trein of auto naar Leeuwarden gaan, hebben we goed nieuws: De organisatie overweegt om naar Groningen te verhuizen. Ze zijn helemaal klaar met al het gedoe in Leeuwarden.

Struggles in Leeuwarden

Het festival wordt georganiseerd op de Groene Ster. Dat is een heel mooi natuurgebied met bossen, open ruimtes en veel water. Het ligt tegen de Oostkant van Leeuwarden aangeplakt. Als je in de trein naar 058 zit, rijd je erbij langs. De schoonheid van het gebied is de kracht van het festival, maar tegelijk ook het risico.

Stichting Groene Ster Duurzaam gruwelt van WttV. Drie dagen lang feest en tien dagen lang opbouw is te veel van het goede. Heurt niet in het natuurgebied. Dus dienen de drie mensen van de stichting bezwaarschrift na bezwaarschrift in bij de gemeente en de rechter. Alleen dit jaar al zijn er drie rechtszaken geweest.

Vierde rechtszaak dit jaar

Komende dinsdag volgt de vierde. Op het spel staat de complete vergunning. Groene Ster Duurzaam eist dat die wordt ingetrokken. Wordt de eis niet gehonoreerd, dan moet alles uiterlijk om 0:00 uur sluiten, vindt de stichting. Dat is geen doen voor het festival, kunnen ze er net zo goed direct mee stoppen.

Maar ze zijn niet bang voor de uitspraak van de rechter. Tot nu heeft WttV elke keer gelijk gekregen. En ook dit keer is de vergunning, die uit 300 pagina’s bestaat, dik in orde. Probleem is alleen dat de gemeente Leeuwarden wel de oren laat hangen naar de drie klagers. De regels worden steeds strenger.

“Verhuizen naar Groningen”

Inmiddels is het punt bereikt dat de aangehaalde teugels het voortbestaan van het festival bedreigen. “Al die beperkingen schelen ons inkomsten. Als het zo doorgaat, gaan we een verhuizing naar Groningen of Drachten overwegen. Maar we willen liever in Leeuwarden blijven,” zegt festivaldirecteur Sjoerd Bootsma.

Dat zou heel zuur zijn voor Leeuwarden. De stad is over een paar maanden Culturele Hoofdstad van Europa. Welcome to the Village is een van de paradepaardjes van de Culturele Hoofdstad 2018. Hoe wrang zou het zijn als dan de editie van 2018 in Groningen wordt georganiseerd? Voor 058 heel slecht, voor 050 heel vet.

Lees het complete verhaal over de struggles van WttV hier. En wil je nog kaartjes kopen voor de komende editie? Klikkerdeklik hier. Foto’s zijn van Ruben van Vliet.

Ga het gesprek aan ( comments)