Verhuurder Havos jat lading fietsen van random mensen, laat vervolgens niks horen en begint daarna te dreigen

Op heterdaad betrapt bij het jatten van fietsen

Berichtje in de inbox: “Ik vroeg me af wat jullie ervaringen zijn met Havos Vastgoed. Ik woon aan de Oostersingel en daar hebben ze zojuist besloten om de hele stoep fietsvrij te maken. Mijn fiets is ook weg.”

Dat slaat, volgens de inzender, helemaal nergens op. Ten eerste is hij geen huurder van Havos. En los daarvan: “De fietsen stonden op de openbare weg, die van de gemeente is. Daar heeft Havos niks over te zeggen en toch hebben ze zomaar dertig fietsen in de kar gegooid en weggebracht. Mijn huisgenoten en ik willen graag onze fietsen terug.”

“We moesten maar een nummer bellen”

Uiteraard hebben de gasten de werknemers van Havos aangesproken. Maar dat had weinig zin. “Dat ging vrij lastig omdat ze eigenlijk alleen maar Pools spraken. We moesten het nummer maar bellen dat op de bus stond. Wat denk je: er wordt niet opgenomen en het spoednummer direct opgehangen.”

Het toeval wil dat wij wel het rechtstreekse nummer van directeur en eigenaar Han Vos hebben. Dat komt omdat we vaker over hem hebben geschreven. En omdat hij in reactie daarop het privéadres van mij deelde met mensen en huisjesmelkers die wrok hebben richting Sikkom. Dat mag niet, dat weet Han ook, maar hij heeft net zoals nu poep aan de wet.

Typerend appgesprek met Han omdat hij het privéadres deelde. Was na publicatie over Havos in Foute Boel op SBS6

Daarom is geen reden

Aan de telefoon legt Han uit dat hij baalt van alle fietsen aan de Oostersingel. “Daar is een gebouw met 245 appartementen. Die bewoners zetten hun fietsen allemaal op de stoep. Daar ik heb ik de beheerder van het pand en de gemeente meerdere keren op aangesproken. Ook hebben we regelmatig briefjes aan de fietsen gehangen met het verzoek ze weg te halen omdat voetgangers en minder validen er niet langs kunnen. Maar er wordt niks aan gedaan. Gevolg daarvan is dat wij de aangrenzende winkelruimtes niet kunnen verhuren.”

Begrijpelijke frustratie, die door veel Stadjers wordt gedeeld. Maar dat geeft iemand nog niet het recht om voor eigen rechter te spelen en zomaar een lading fietsen in beslag te nemen, waarvan niet eens bekend is of ze daadwerkelijk van bewoners zijn. Daar heeft Han echter geen boodschap aan. “We gaan ze niet terugbrengen. Morgen kunnen ze worden opgehaald bij ons. Als ze vanavond weg moeten, hebben ze pech.”

“Geen dreigement, maar een belofte”

Riekt naar de wijze waarop Han met ons omging nadat we hem in de weg zaten. Dan wordt de verhuurder boos en bewandelt ‘ie paden die niet recht zijn. Daarmee geconfronteerd wordt Han giftig. “Als jij het delen van je adres aanhaalt in dat artikel, ga ik jouw adres opnieuw verspreiden. Dat is geen dreigement, maar een belofte.”

Lekker, Han, zo sta je bekend. Maar die fietsen, daar gaat het eem om. Die moeten gewoon terug naar de Oostersingel en niet door de eigenaren opgehaald worden ergens in Slochteren, bij het hoofdkwartier van Havos. Dat weigert Han echter te doen. Dus rest de eigenaren niks anders dan aangifte doen van fietsendiefstal. En terecht. Des temeer omdat ze zeggen nooit een briefje te hebben gezien of iets hebben gehoord van de pandbeheerder.

Genoeg ruimte voor wandelaars en mindervaliden, toch?
Psst, hier meer afleiding: