Verkiezing voor Huisjesmelker van het Jaar kan naar de prullenbak. Duizenden nepstemmen uitgebracht

Rood, ooit het jongerenplatform van de SP (na interne ruzies verdergegaan als een zelfstandige entiteit), organiseert de Huisjesmelker van het Jaar-verkiezing in Groningen. Daarover schreven we in november van vorig jaar. De verkiezing is nog gaande, maar kan nu al naar de prullenbak. De nominaties zijn ondoorzichtig en vooral: het stemsysteem is zo brak als de gaswinningsbelofte van de regering. Met als gevolg dat er volop fraude wordt gepleegd.

De stemmen stromen binnen voor Gruno Vastgoed. Bij de aftrap van de uiteindelijke stemronde op 2 januari bungelt het makelaarskantoor onderaan het lijstje van vier genomineerden met een handvol stemmen. Een paar dagen later staat Gruno op de eerste plaats met duizenden stemmen. Het blijft hard gaan met honderden stemmen per dagdeel voor het bedrijf. Meer dan eens komen er per tien minuten zelfs bijna duizend stemmen bij. Dat leidt tot paniek bij de gasten achter Gruno.

Gruno

Gruno Vastgoed is een makelaarskantoor in Stad dat namens vele investeerders duizenden woningen verhuurt. In het verleden, en dan hebben we het over jaaaaaaaaaaren geleden, hebben wij gepubliceerd over structurele misstanden bij het bedrijf. Sindsdien hebben ze hun leven gebeterd. Af en toe krijgen we nog een klacht binnen, maar waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt en het is te weinig om in de pen te klimmen. Laat onverlet dat wij niet alles meekrijgen. Misschien gaat buiten ons zicht wel van alles mis met Gruno. Als dat zo is horen we het graag, maar die indruk hebben wij vooralsnog niet.

Die indruk wekt de verkiezing voor Huisjesmelker van het Jaar echter wel. Samen met Solide Vastgoed, Patrimonium en Woldring Verhuur is Gruno na een ondoorzichtige eerste selectie als een van de vier genomineerden uit de bus gerold. Inmiddels staan de stembussen een week open en heeft Gruno bijna 7.000 stemmen gekregen, goed voor 59 procent van alle uitgebrachte stemmen. Op de tweede plek pronkt Solide met dik 4.000 stemmen, zo’n 36 procent van het totale aantal.

“Dit kan niet kloppen”

Kariem van Gruno aan de telefoon. Behoorlijk overstuur. “Dit kan niet kloppen. Wat moeten we doen? Twee keer knipperen en we hebben er weer honderd stemmen bij. Hoe dan? We hebben inmiddels meer stemmen dan huurders! Er gaat heus wel eens wat mis. Misschien reageren we een keer te traag op een mail. Of handelen we niet adequaat genoeg bij een lekkagef. Daar wil ik niet voor weglopen, maar dat is geen onwil. Onze intenties zijn altijd goed. Volgens Rood zijn we genomineerd naar aanleiding van vier of vijf klachten, dat is 0,02 procent van ons klantenbestand.”

Omdat de ondernemer, naar eigen zeggen, de slaap niet kan vatten vanwege de scheepsladingen aan stemmen op zijn bedrijf, duikt hij ’s avonds laat in het stemsysteem. De hele tijd loopt de teller op. “Als ik wat drinken haalde, hadden we er weer tientallen stemmen bij. Ik werd er niet goed van.” Dat gaat door tot het middernacht is. Ineens blijft de teller steken en ontdekt Kariem wat het lek is. “Het lijkt erop alsof je maar een keer kunt stemmen vanaf een bepaald IP-adres. Maar ik kon thuis stemmen met mijn mobiel, tablet en laptop. Na het wissen van de geschiedenis kon dat weer en het lukte ook nog een keer in een incognito-scherm. Of een groep mensen is bezig ons zwart te maken of iemand heeft een aantal bots aan het werk gezet om de verkiezing te manipuleren, denk ik.”

Reactie Rood

Daags voordat de ondernemer ons belt, heeft hij contact gezocht met Rood voor opheldering. Ondanks de belofte het uit te zoeken en er snel op terug te komen, hoort Kariem niks van de organisatie. “Als ik bel, nemen ze niet meer op. Appjes blijven onbeantwoord.”

Als wij bellen neemt Ken Hesselink, voorzitter van Rood in Stad, wel op. Hij erkent direct dat er problemen zijn. “We zagen zelf ook dat er erg veel stemmen binnenkwamen in korte tijd voor Gruno en Solide”, vertelt de socialist. “Het is gewoon een polletje van WordPress die we gebruiken en daar zitten kennelijk te weinig veiligheidswaarborgen in om de verkiezing eerlijk te houden. We hebben een uitdraai van de stemmen gemaakt en het lijkt erop alsof er bots zijn ingezet. We krijgen uit de meest vreemde landen soms honderden stemmen in korte tijd.”

Wat de gevolgen zijn voor de verkiezing, die met veel bombarie werd aangekondigd, durft Ken nog niet te zeggen. “We moeten eerst uitzoeken wat er precies is gebeurd, hoeveel stemmen frauduleus zijn en wie daarachter zit. We hebben de indruk dat een van de partijen de boel aan het saboteren is.”

Psst, hier meer afleiding: