Verse vis voor sushizaak ligt uur in warmte buiten: “Kun je erg ziek van worden”

Twijfel of we dit moeten brengen. Maar na verschillende overlegjes met chef-koks en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit toch besloten het te brengen. Omdat verse vis die een uur in de warmte heeft gelegen alles behalve gezond is.

“Dit kan echt niet, ik zou het publiceren, vooral omdat ze er zo laconiek over doen”, zegt Pelle Beekman, topchef-kok van beroep, na de uitleg bij bovenstaande foto. Een buurtbewoner zag dat vanochtend verse vis werd geleverd aan Watami Sushi aan de Paterswoldseweg. Maar omdat niemand aanwezig was in het restaurant, werd de bak met vissen op de stoep gezet.

Broedplaats voor E. coli

Volgens de tipgever stond de bak zonder ijs zeker een uur buiten. Niet in de brandende zon, wel in de warmte. Dat is niet best voor de verse vis. Sterker, volgens de NVWA ontstaan pathogene bacteriën (oftewel E. coli) als de temperatuur 7 graden of hoger is dan de vis zelf. “Als de vis dan rauw gegeten wordt, kunnen consumenten daar erg ziek van worden.”

Alle reden om eem naar binnen te stappen bij de toko met de vraag: hou wordt met die vis? Nou, die wordt gewoon gebruikt voor de sushi, is het antwoord. Tot duidelijk wordt dat die daar al een tijd in de bak in de warmte stond. “Oeh, echt, euh, nou, dan gebruiken we hem voor de maaltijd van ons personeel.” Oh ja, want ziek personeel is minder erg.

Vis alsnog weggegooid

Een uur later hangt Watami weer aan de lijn. Met de mededeling dat ze de vis alsnog hebben weggegooid. Goed zo, maar wat als we hier niet achteraan waren gegaan? Dan was de vis gewoon in de sushi beland. Mocht je na het eten van de sushi idd ziek zijn geworden, of ook de bak met vis in de warmte hebben gezien, neem dan contact op met de NVWA.

“Als mensen iets zien waarvan zij vermoeden dat het niet in de haak is, kunnen ze dat bij ons melden. We kunnen optreden, als er echt iets aan de hand is.Psst, hier meer afleiding: