Verslag: koningsdag in Stad – toch vooral Kingsland

Koningsdag zou net als koningsnacht in het water vallen. Natte sneeuw, hagel, regen, rukwinden en temperaturen net iets boven nul. Geen feest, en dat blijkt ook als ik met een brute kater ontwaak op koningsdag.

Regen klettert tegen het raam. Wind suist om het huis. Het enige devies: omdraaien, verder slapen en hopen op betere tijden. Die breken gelukkig al snel aan. Rond 14:00 schijnt de zon en lonken de terrasjes. Komt goed uit, want weinig zo mooi als even buurten op Vismarkt, Grote Markt, Poeleplein en zo, maar vooral terrashangen op koningsdag.

Koningsdag Groningen

Vol in de zon, de lever op temperatuur brengen voor Kingsland. Dat moet het hoogtepunt van de dag worden. Hoewel de zin er nog niet echt is. Maar we moeten. Niets voor niets kaartjes geregeld en volgens de overlevering is het een van de vetste feesten ooit in Groningen.

20.000 mensen hebben een kaartje gekocht. De line up barst uit zijn voegen met mondiaal bewierookte artiesten die niet elke week in Stad te zien zijn. Kortom: het is een serieus feest. Kunnen en mogen we niet missen.

Koningsdag Groningen Kingsland

Dat het een serieuze en professionele organisatie is, merk je vooral achter de schermen. Alles is tiptop geregeld. Artiesten worden gebracht en gehaald met helikopters. En we mogen even filmen bij een dj op het podium, maar alleen onder begeleiding en niet langer dan 45 seconden.

Die dj blijkt Don Diablo te zijn. Kom ik pas later achter als collega Liselot – die de live uitzending op Facebook checkt – vertelt dat Nick en ik toch eem met een van de allergrootste plaatjesdraaiers van de wereld op het podium hebben staan. En vandaar dus dat de organisatie zo streng is. Don heeft de lat hoog liggen.


Hij heeft eigen filmers en vertrouwt (terecht) niet op de kwaliteit van Sikkom. Zo gaat dat met grote artiesten. Maakt ook niet uit. Want ook in 45 seconden een paar hele vette beelden geschoten van een waanzinnig feest in onze home town. En op het veld moeten we zijn, daar is het aan.

Iedereen die we spreken is vol lof. Oké, het is wat drassig, maar hé: het heeft al drie jaar non-stop geregend. De prijzen zijn ook wat hoog, vinden mensen. Bijna drie euro voor een muntje zijn we in Groningen niet gewend. Maar je krijgt wel waar voor al dat geld en al die blubber.


Damn wat een show. Niet helemaal mijn muziek, maar dat boeit niet. De vibe is goed en opzwepend. De mensenmassa is enorm maar relaxed. De rij voor het bier is goed te doen. En de opbouw is awesome. On-Gronings goed zelfs. Een heel dik podium. Heel bruut aangekleed. Met een vette lichtshow, met een nog dikkere line-up, vuurwerk, rook, Kraantje Pappie en bassen.

Iets te harde bassen volgens 40 klagers die de gemeentelijke kliklijn hebben gebeld. Vooral het laatste uurtje loopt volgens de azijnpissers en controleurs de spuigaten uit. De afgesproken limiet wordt zelfs even overschreden. Maar hé, dat is de bruisende stad. Zo heel vaak gebeurt het niet.

Gelukkig is de gemeente ook overwegend positief, de organisatie moet voor het geluid nog wel even op het matje komen, maar zeker is al dat Kingsland volgend jaar terugkomt. En wij ook!

Door Willem Groeneveld – video door Nick Coenraad

IMG_6993

IMG_7063
IMG_7049
IMG_7033
IMG_7030

IMG_6994
IMG_7027
IMG_7026
IMG_7002
IMG_6999
IMG_6997


Psst, hier meer afleiding: