Video | 2200 vierkante meter aan boulderen (klimmen plus) incoming en dat gaat deze maand nog open

Klimhal is eigenlijk niet helemaal de juiste term, maar dan weet iedereen wel waar het in de basis over gaat. Apex Boulders opent op woensdag 17 augustus aan de Atoomweg haar deuren voor iedereen die zin heeft in boulderen, een snel groeiend onderdeel van de klimsport met een sterk sociaal karakter.

Voor wie een beeld wil krijgen van boulderen; in de video zie je Basjan uit Stad die het in zijn eigen woonkamer doet. Op sociale media van Apex is al een sneak peak te zien van de hal en dat belooft veel goeds.

Artificiële klimwanden

Hoe gevoelig het in de klimwereld ligt, is lastig inschatten, maar we moeten dus echt de term boulderen hanteren. De naam is afgeleid van het Engelse woord boulder, wat rotsblok betekent. Omdat de toegankelijkheid van rotsblokken in Nederland beperkt is en hunebedklimmen niet de bedoeling is, is indoor boulderen op artificiële klimwanden sterk in opkomst.

Bij Apex leggen ze momenteel de laatste hand aan de bouldermuren (Foto: Facebook Apex Boulders)

Dat is te lezen op de Facebookpagina van het nieuwe bouldercentrum. Zelf denkt Apex Boulders dat ze een prima alternatief zijn voor de sportschool: “Boulderen verbetert je kracht, uithoudingsvermogen, flexibiliteit, behendigheid, coördinatie, snelheid en gevoel voor evenwicht.”

Puzzels

Ook lijkt het een stuk laagdrempeliger te zijn dan ‘gewoon’ klimmen. De klimroutes zijn puzzels die je oplost met kracht, denkwerk en techniek. Anders dan bij sportklimmen heb je bij boulderen geen touw en klimgordel nodig. Dikke valmatten onder routes tot 4,2 meter hoogte zorgen voor veiligheid.

Daarom mag ook iedereen vanaf 12 jaar zelfstandig boulderen. Het is dus praktisch voor iedereen weggelegd. Er komt ook een horecagedeelte in het bouldercentrum, voor een drankje tussendoor of achteraf.

Apex is vanaf volgende week open aan Atoomweg 19 en meer info vind je op hun Facebook of Insta.

Foto header: ANP

Psst, hier meer afleiding: