Video | Acteur Marcel Hensema maakt kersteierballen in een kas achter station Kropswolde. Biologisch afbreekbaar en voor ’t goede doel

Wat is nou een kerstboom zonder kersteierbal? Acteur Marcel Hensema draait ze handmatig in elkaar op het station in Kropswolde. Biologisch afbreekbaar en als je ‘m na kerst in de grond stopt, komen er bloemen uit. En dat allemaal ook nog voor ’t goede doel.

Het is niet de eerste keer dat Marcel zich waagt aan de productie van een paar duizend glitterende kersteierballen. Vorig jaar ontwierp en verkocht hij ze ook, maar toen waren ’t ballen van plastic. Niet zo milieubewust, zeg maar. Daarom maakt hij ze dit jaar nog een keer. Helemaal biologisch afbreekbaar.

Breaking Bad-achtige toestanden in Kropswolde

En dat doet hij in een blauwe kas op een mystiek terrein achter het stationnetje in Kropswolde. Samen met zijn theatertechnicus Joshua Lagerwerf en diens broer Martijn kookt en draait hij daar al drie weken lang, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat, iets wat lijkt op eierballen. Martijn is kunstenaar en woont boven het station.

Het is een wat Breaking Bad-achtige toestand, met stomende pannen en dikke mixmachines, maar niets is minder waar. De ballen worden gewoon gemaakt van Gronings stro en papier. Ze worden gevuld met akkerbloemzaad, zodat je ze – als kerst voorbij is – met al je goede voornemens in de grond kunt planten. Dan komen ze in het voorjaar als bloemetjes weer naar boven. Aaaahwwww.

Hulp van de menschen van BWRI

Maar daarmee is de kous niet af. De ballen worden ook nog gedroogd, beglitterd en in doosjes gestopt in de sociale werkplaats in Sappemeer: BWRI (Bedrijf voor Werk, Re-Integratie en Inkomen). “Het is echt te gek hoeveel mensen aanhaken”, zegt Hensema. “Van de gemeente tot deze mensen hier.”

Acteur of kerstballenman?

Hensema, die als acteur bekend is van Hollands Hoop, Penoza en nog een lading films, series en theaterstukken, zou dit najaar eigenlijk een serie draaien. Toen die werd afgezegd baalde hij enorm, “maar”, zegt hij nu, “achteraf had ik het ook nooit kunnen combineren'”. Zijn kersteierballenproject blijkt een monsterklus. “Het is geweldig leuk om te doen. Maar ik ben niet van plan mijn hele leven kerstballenman te blijven.”

2 euro per bal naar stichting Jinc

Inmiddels heeft Marcel zo’n 3000 gefabriceerd. Dat moeten er 10.000 worden. Van elke bal die hij verkoopt, gaat twee euro naar de stichting Jinc. Dat is een organisatie die zich inzet voor kansengelijkheid onder Groningse jongeren. “Tien procent van hen groeit namelijk op in armoede”, weet Hensema. “Jinc geeft deze jongeren perspectief.”

Kersteierbal kopen

Moej zo’n dikke kersteierbal hebben? Klik dan hier. De ballen zijn af te halen bij een aantal kringloopwinkels door heel de provincie. “Je kunt ze ook thuis laten bezorgen, maar het is goedkoper om ze af te halen”, tipt Hensema.

Psst, hier meer afleiding: