Video | Arnhemse Floor gaat liefdevol los over Grunn op TikTok: “Uitgaan in Groningen is echt een andere soort”

Wie al jaren in Groningen woont, valt mogelijk niet eens meer op hoe master onze stad is. Gelukkig hebben we daar Floor Lakerveld (20), die ons dat nog weer eventjes doet inzien. Floor studeert aan ArtEZ in Arnhem en vanwege haar stage woonde ze vier maandjes in Stad. Wat ze hier allemaal heeft geleerd, beschrijft ze op vrij hilarische, bombastische wijze in een drie minuten durend relaas op TikTok. Inclusief mooie comments.

Floor gaat eerst eem een poosje los over het verkeer. Dat haat ze, zegt ze. Ze vindt het bijna net zo vervelend als de verhoging van het rentepercentage op studieschulden. Want volgens Floor houdt niemand zich hier aan de verkeersregels. “Alle verkeerslichten voor fietsers gaan tegelijkertijd op groen”, zegt ze verontwaardigd. “Haaientanden helpen niet, iedereen fiets erdoorheen. En uiteindelijk rijdt iedereen elkaar aan.” Het waren heftige tijden voor Floor in Grunn.

En dan wil ze ’t ook nog eem hebben over de regel ‘rechts heeft voorrang’. “Rechts krijgt hier NOOIT voorrang”, constateert ze. Ook op een gelijkwaardig, superoverzichtelijk kruispunt, neemt links volgens Floor voorrang. “Ik moet altijd op de rem, want anders lig ik gewoon onder een auto.”

Dat de angst voor het Grunninger verkeer real is, lezen we onder in de comments. “Hahaha maar écht”, reageert ene Sarah. “Fietsen daar is doodeng. Ik pakte altijd gewoon de bus. Dan maar wachten.”

Een anonieme Groninger heeft dé tip voor iedereen die ooit nog deelneemt aan ons verkeer: “Het verkeer is easy, als je gewoon de regels vergeet. Niet zo moeilijk doen.” En zo is ’t.

De gemiddelde huiskamer is een etalage

En zo gaat Floor met veel gevoel voor overdrijving los over van alles. Over dat Grunn áltijd openligt, en ze elke keer een andere route moet vinden. Klopt wel. Over dat de meeste gasten hier niet weten wat een kapper is. Klopt ook wel, als je je tenminste hoofdzakelijk in studentenkringen bevindt. En over dat de gemiddelde huiskamer hier net een etalage is, waar je heerlijk naar binnen kunt loeren. En dat die huiskamer dan meestal een studentenkamer is. Klopt ook.

Nog even over die studenten. Die hebben ook geen tuin nodig, weet Floor. “De stoep functioneert namelijk heel erg goed als een tuin. En elk studentenhuis zal een picknicktafel neerzetten, midden op de stoep, zodat niemand er meer langs kan lopen. Maar zij hebben wel een lekkere bbq.”

Uitgaan in Groningen: “Het kan hier gewoon nooit normaal gaan”

Maar het mooiste is misschien wel Floors conclusie over de Groninger nacht. “Uitgaan in Groningen is echt een andere soort”, zegt ze. We horen bewondering in haar stem, en lezen het in haar ogen. “Altijd als ik hier uitga, voel ik me de dag erna een zestienjarige puber die in Albufeira is uit geweest… Zó brak voel ik mij”, raast ze verder. Waarop ze treffend concludeert: “Het kan hier gewoon niet normaal gaan.”

Floor vraagt zich dan ook af hoe sommige studenten dit elke dag van de week kunnen doen. “Ik ben een keer op woensdagavond uit geweest en er stonden zulke lange rijen voor elke kroeg of club… Ik snap gewoon niet hoe ze dat volhouden.”

Iedereen moet studeren in Groningen: het enige juiste advies

Uiteindelijk blijkt dat Floor Grunn vooral liefdevol aan ’t afzeiken is. Ze vindt het uiteraard veuuuul te ver van de randstad, maar zou Groningen daar graag naartoe verplaatsen. Dat dan weer wel. Willen wij niet, zal ook nooit gebeuren, maar prima, we zien het als compliment. “Ik heb het in ieder geval heel erg naar m’n zin gehad”, eindigt ze. “En ik zal het iedereen aanraden om lekker te gaan studeren in Groningen.”

Juist, Floor. Er gaat niets boven Groningen!

Psst, hier meer afleiding: