Video | Bonte stoet (3000 man) in Stad met veel muziek, dans, vrolijke gezichten en een statement: Unmute Us

De nachthoreca en het festivalwereldje liggen al anderhalf jaar op hun gat. Waar andere sectoren de poorten weer open hebben en voetbalsupporters hossend met duizenden op de tribune bier zuipen moeten de nachthoreca en festivals gesloten blijven. Dat is niet eerlijk, vindt de organisatie van Unmute Us, en daarom protest. Dus niet omdat corona ontkent wordt, de vaccins als gif worden gezien, maar omdat de twee maten fnuikend zijn.

In vijf steden trekt een vergelijkbare karavaan door de binnenstad. In Amsterdam is het inmiddels zo druk dat de gemeente oproept om niet meer te komen. Zo druk is het in Stad niet, maar ook hier trekt het protest duizenden nachtbrakers en sympathisanten. Opgezweept door de muziek, die uit een stuk of tien vrachtwagens, oldtimers en andere rollende units tettert, host de menigte vanaf het Stadspark via de Paterswoldseweg een rondje door het centrum.

Foto van Sanna Buurke

Groninger Liefde Parade

In Groningen doen partijen als EM2, KopjeK, Paradigm en een lading kleinere organisaties mee aan de demonstratie. Zij hebben allen een dik versierde wagen, danseressen, vuurwerk en meer spektakel uit de kast getrokken. En daar zijn volgens nachtburgemeester Merlijn Poolman zo’n 3.000 mensen op afgekomen. “Dat hoorde ik via de porto.”

Het ziet er allemaal zo vet uit, eem los van corona en zo, dat dit allicht een mooie opmaat is naar een jaarlijkse parade in Stad. Zo aan het einde van de zomer met een stoet bonte wagens door de binnenstad trekken om een groot feest te bouwen. Dat is ja net wat!

Foto van Sanna Buurke
Psst, hier meer afleiding: