Video | Buschauffeurs vrezen: “Het gaat een keer goed mis met die dronken middernacht-chaos op de Grote Markt”

Het nachtleven gaat stipt om middernacht op slot. Juist het moment dat Stad vol zit met jongeren die willen borrelen en feesten. Een groot deel van de stappers gaat na sluitingstijd naar huis om daar te slapen of verder te feesten, maar er is ook een groeiende groep die in het centrum blijft hangen en daar voor overlast en gevaar zorgt. Buschauffeurs en passagiers vrezen dat het binnenkort verkeerd afloopt.

De afgelopen weken maken we in Stad voor het eerst mee wat de gevolgen zijn van een verplichte sluitingstijd. Zodra de wijzers van d’Olle Grieze naar middernacht kruipen, het tijdstip dat het nachtleven op slot moet van Den Haag, verzamelen soms wel honderden jongeren op de hoek van de Grote Markt, Oosterstraat en Poelestraat. Nog eem snel een eierbal scoren bij HOEK en naar huis, of beter, nog eem doorfeesten op straat. Want dat kan ook, is beregezellig, hoort ook wel bij stad, maar eindigt helaas te vaak in gevaarlijke situaties.

Donderdagnacht, hier viel het nog mee…

Alcohol in de man, verstand in de kan

Dat heb je wellicht niet door als je daar met wat biertjes en shotjes in de mik aan het blèren bent of met een bloembak boven je hoofd schouder aan schouder host. Dat is wat drank met de geest doet, grenzen vervagen en alleen het feestje telt. Het normale stadsleven dat doordendert, lijkt een surreëel en parallel universum te zijn. Tel daar een vleugje baldadigheid en wat groepsdruk bij op en een onschuldig fuifje slaat zo over naar een gevaarlijke situatie.

Daar schreven we vijf dagen geleden al over. We kregen toen beelden binnen vanuit de bus. Het gaat om een gewone stadsbus die Stadjers en studenten van het hoofdstation naar de Noordelijke woonwijken kart. Maar het lijkt alsof het de bus met Rutte, Kaag, Grapperhaus, De Jonge, Oosterhuis en Koopmans is die per abuis het tuinfeestje van Willem Engel passeert. “Erg intimiderend voor onze chauffeurs en onveilig”, volgens de woordvoerder van Qbuzz.

Buk en cover in de stadsbus

“We komen ogen tekort”

Screenshots van TikTok, die tegelijk met de video van vijf dagen geleden binnenkwamen, geven een nog bizarder beeld van het gekloot. Een politieauto rijdt stapvoets door de menigte, die dus op de openbare straat staat, en wordt belaagd door dappere dodo’s. Een gast is zelfs zo stoer om in zijn blote reet achter de dienders aan te rennen.

Het is na de publicatie niet rustiger geworden. Nog steeds sturen passagiers en chauffeurs ons berichten dat het chaos is. Een chauffeur meldt: “Ik kom hier bijna elke avond met de bus langs. Intimiderend vind ik het persoonlijk niet, maar het is wel levensgevaarlijk om hier met een bus door te rijden. We rijden stapvoets en komen alsnog ogen en oren tekort om ervoor te zorgen dat niemand onder de bus komt.”

“Het is wachten tot er een onder de wielen komt”

De voorbeelden zeer onveilig gedrag zijn volgens de chauffeur legio. Slaan op de ramen, wat ook te zien is op de filmpjes, gebeurt volop. Dat is beangstigend voor de passagiers, maar ook gevaarlijk. Wat als een vuist door het glas klapt? Dat gaat snijden en bloeden als een malle met dank aan de verdunnende alcohol. En wat als de chauffeur het niet direct doorheeft een nog een paar meter verder rijdt terwijl je met je pols aan een stuk glas vastzit? Brrr.

En wat te denken van mensen die midden op de weg zitten om een broodje te eten? “Dat gebeurt echt, en ze gaan niet aan de kant als je eraan komt. Het is wachten tot er een onder de wielen terechtkomt”, vreest de chauffeur. Die angst wordt gedeeld door een passagier die donderdagnacht in de bus zat en ons een bericht stuurde. “Pfff, wat een sneu volk zeg bij de oude FEBO. Ze slaan nog steeds kneiterhard tegen de ramen van de bus.”, appt hij. “Ik heb er helaas geen beelden van, maar er staat iedere avond een grote groep met aandachtzoekende jongetjes daar. Het gaat een keer mis met een kereltje dat door het raam heen knalt of onder de bus verdwijnt.

Wat hieraan te doen?

De passagier sluit af met de vraag ‘wat hieraan te doen?’. Dat is vrij simpel. Het schorriemorrie oppakken en aanpakken. En hopen dat de sluitingstijden snel weer onbeperkt zijn. Dat haalt de angel uit dergelijke groepsvorming en vroege dronkenschap. Beter verspreid over de nacht de kroegen uit en pas echt lam worden als de stadsbussen in de remise staan. En tot die tijd misschien toch maar de moi-speaker installeren op die stille elektrische en daardoor ietwat gevaarlijker stadsbussen. Dat schrikt dat schorem wel af.

Moi-toeter op stadsbussen opdat ze wat veiliger worden

Psst, hier meer afleiding: