Video: Café Hooghoudt tapt de beste biertjes van Groningen

Wie tapt de beste biertjes van het Noorden? Dat was de vraag tijdens de biertapwedstrijd op de Horeca Beurs Noord Nederland in de Martinikerk. Tachtig bartenders van kroegen uit heel Noord Nederland deden mee aan de wedstrijd, die was verdeeld over twee rondes.

Twee taps, een podium, een jury, tachtig deelnemers en heel veel bierliefhebbers om al het gerstenat te verorberen staan maandagmiddag rond 13:30 klaar voor de aanvang van de biertapwedstrijd. Het is de officiële voorronde van de landelijke finale van de biertapwedstrijden tijdens de Horecava in Amsterdam. Er staat dus wat op het spel en het niveau ligt hoog.

Twee rondes biertappen

De deelnemers moeten per ronde voor het oog van de jury twee perfecte biertjes tappen en deze vervolgens serveren aan de andere juryleden. De biertjes worden beoordeeld op: tappen, afschuimen, gastvrijheid, serveren, juiste hoogte en meer van dat. Dat betekent eerst het dienblad schoonmaken, dan het glas omspoelen en goed checken of die schoon en proper is.

Daarna wordt het glas in de juiste hoek vol getapt, zodat de perfecte schuimlaag ontstaat. Die kraag moet vakkundig worden afgeschuimd zodat de biertjes hoffelijk geserveerd kunnen worden. Als de barman of barvrouw achter de toog op deze manier tapt, ontstaan er veel te lange wachtrijen. Maar bij de wedstrijd gaat het niet om tijd, maar louter om kwaliteit.

De winnaar van de biertapwedstrijd

De beste kwaliteit wordt geleverd door Dennis Goossens van Het Wapen van Ens, helemaal uit de Noordoostpolder. Hij scoort een tien voor tappen, afschuimen en glasbehandeling. Ook op de andere criteria scoort hij dikke voldoendes. De tweede plek is voor Erwin Stokmans van Beachclub Lemmer. Op spot drie is John Meijerink van Paviljoen Lutterzand geëindigd.

Jasper Westerveld van Café Hooghoudt staat op de vijfde plek en is daarmee de eerste Groninger in de lijst. Stefan Bleeker, die namens Dogs Bollocks en Sikkom meedoet aan de biertapwedstrijd is met de 43 plek in de middenmoot geëindigd. Hij kan beter meedoen aan de bierdrinkwedstrijd, gooit ‘ie hogere ogen mee. Check hier de volledige uitslag.

Ga het gesprek aan ( comments)