Video | De horror in Ter Apel is compleet: kind slaapt op een koffer. Er is geen eten en drinken. En mensen (met kinderen) blijven komen

Chaos bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Donderdagavond stonden tientallen vluchtelingen voor het hek van het aanmeldcentrum. Onder de vluchtelingen waren ook veel kinderen.

De kleine vrouw met het grijze haar staat wanhopig voor het hek van het asielcentrum in Ter Apel. Ze wil naar binnen. Ze heeft haar medicijnen nodig, zegt ze.

Zijn zoontje ligt op een koffer

In het gras stort een vader in elkaar. Een grote man, roze rugzak op zijn buik, een zwarte op zijn rug. Hij breekt. Huilt, schreeuwt, is wanhopig. Zijn tienerdochter probeert hem te troosten, zijn zoontje ligt wezenloos te wiebelen op een grote koffer. “Mijn familie!”, snikt de man en heft onmachtig zijn handen ten hemel.

Heleen van den Berg van het Rode Kruis noemt de situatie ‘schrijnend’. “Er zijn hier gezinnen met kinderen. Zij hebben geen eten, geen drinken en geen stromend water. Dit leidt tot onveilige situaties.” Reden voor het Rode Kruis om de tenten weer weg te halen.

Ook Symen, onze verslaggever ter plekke, weet niet wat die ziet. “Ze moeten gewoon buiten slapen. In de open lucht. Ook kinderen. Het is verschrikkelijk.”

‘Elke dag wordt het lastiger’

Het aanmeldcentrum kampt al maanden met problemen. Het zit vol, maar elke dag komen er vluchtelingen bij. Milo Schoenmaker, bestuursvoorzitter van het COA heeft de hele dag moeten bellen om bedden te regelen. “Elke dag wordt het lastiger. Elke druppel die er nu bij komt zorgt dat er iets overloopt.”

Lees het complete schrijnende en mensonterende verhaal op Dvhn.nl

Psst, hier meer afleiding: