Video | “Dronken studenten spelen met vuurwerk: bank, schutting in de fik en 2 slaapkamers afgebrand”

Aan de Hamburgerstraat is gisteravond rond 21:45 brand uitgebroken in een achtertuin. Niemand raakte gewond, maar een schutting, tuinhuisje, buitenbank en twee slaapkamers hebben de fik niet overleefd. Volgens omwonenden hebben studenten de brand (per ongeluk) aangestoken met vuurwerk.

Rond 22:00 krijgen wij een filmpje binnen van de brand die in een achtertuin van de Hamburgerstraat woedt. De inzender meldt daarbij: “Toen ik naar huis liep, zeiden studenten tegen de agenten dat er vuurwerk naar beneden was gegooid.” De politiewoordvoerder kan die lezing niet bevestigen. “Vanwege privacy kunnen we daarover niks zeggen. Wel is het vermoeden dat er dankzij vuurwerk schade is ontstaan..”

“Dronken met vuurwerk spelen is gevaarlijk”

De tweede melder komt, onafhankelijk van de eerste tipgever, met dezelfde lezing op de proppen. “Een stel studenten heeft met een borrel op vanaf een bovenwoning in de Hamburgerstraat tolletjes vuurwerk naar beneden gegooid of per ongeluk laten vallen. Resultaat: buitenbank en schutting in de fik en twee slaapkamers van twee benedenwoningen uitgebrand.”

Dat de studenten die erboven wonen de oorzaak van de brand zijn, weet ze zeker. “Mijn vriendin was alleen thuis gisteravond toen ze vuurwerk hoorde aan de achterkant van de woning, zoals vaker de laatste dagen. Ze is nog even gaan kijken, maar er leek niks aan de hand dus is ze verder gaan Netflixen aan de voorkant van de woning.”

Geknetter houdt aan

Eem later denkt ze weer vuurwerk te horen. Met het verschil dat het geknetter nu onophoudelijk doorgaat en sterker wordt. Daarop besluit ze weer eem te kijken in de achtertuin. “Toen ze de gordijnen opzij schoof, zag ze de brand in de tuin en bij de slaapkamer.” De bewoonster belt vervolgens 112 en eem later komt haar bovenbuurjongen beneden.

“Hij stond lijkbleek en in tranen voor haar om zijn excuses aan te bieden. Ze hadden een Sinterklaasfeestje en dat liep uit de hand toen ze grondtolletjes en ander vuurwerk gingen spelen.”

Onbewoonbaar verklaard

Het is volgens de bronnen niet duidelijk welk vuurwerk de brut heeft ontstoken. Maar het lijkt erop dat het op het tuinmeubilair is gevallen en daar is gaan branden. “Daarna is het binnen de kortste keren in de schutting overgeslagen en vervolgens de slaapkamer van mijn vriendin en haar buren. Gelukkig stonden de slaapkamer- en keukendeuren dicht en was de brandweer snel ter plekke. Daardoor is de rest van de woning allicht bespaard gebleven.”

Technisch onderzoek dat vandaag verder wordt uitgevoerd moet uitwijzen of de hypothese van de dames klopt. Zeker is dat de bewoners voorlopig niet hun woning in kunnen, dat er veel rookschade is en dat ze alle spullen in de slaapkamer kwijt zijn. “De woning is zelfs onbewoonbaar verklaard. De komende tijd bied ik ze daarom onderdak, Geen idee of het nieuwswaardig is, maar dronken spelen met vuurwerk is dus levensgevaarlijk.”

Psst, hier meer afleiding: